Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı 7 Aralık'ta yapıldı. İşçi ve işveren taraflarının beklentileri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın araştırması kapsamında 2023 asgari ücreti için bazı rakamlar da konuşulmaya başladı. Asgari ücret pazarlığına açlık sınırı olan 7 bin 785 liradan başlatan Türk-İş'in Türk-İş'in 8 bin TL'ye yakın teklifleri değerlendirmesi bekleniyor. İşveren temsilcilerinin 6 aylık enflasyon artı 10-15 puan refah payı formülünü gündeme getirmeleri bekleniyor. TÜFE+15 refah payıyla zam teklifinin yüzde 30-35 civarında kalması, işverenin en fazla 7 bin 425 TL gibi bir rakamda pazarlık yürütmesi bekleniyor. Bakanlığın yaptığı araştırmanın sonucuna göre ise ortak beklenti 7 bin 845 lira oldu.
ASGARİ ÜCRET ÜLKESİ
Bakan Vedat Bilgin de 8 bin liralık bir beklentinin oluştuğunu dile getirdi. Mevcut 5.500 liralık (279 Euro) net asgari ücretle Avrupa ülkeleri arasında sondan ikinci sıraya yerleşen Türkiye'nin 2023 asgari ücreti yüzde 45 artırılarak 8 bin lira olarak belirlense dahi net 406 Euro'ya kadar yükselerek ancak dördüncü sıraya çıkabiliyor. Bu tahmine göre 9.412 TL olacak brüt ücretle 478 Euro olan asgari ücret bu rakamla da sıralamasını değiştiremiyor. Türkiye bu asgari ücretle Avrupa ülkeleri arasında iki sıra atlasa da yeni yılda Avrupa'da da asgari ücretlerin artırılmasıyla dibe doğru yine sıra kaybedebilir. Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve yüksek enflasyonun alım gücünü düşürmeye devam ettirmesiyle en kötü asgari ücrete sahip ülkeler arasındaki varlığını sürdürecek gibi görünüyor.
Ucuz iş gücü cenneti
2022'de iki kez artırılan asgari ücret enflasyona karşı kayıpları karşılayamadığı gibi Euro karşısında da dibe vurdu. İş gücünün en ucuz olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye'de 34 milyon 349 bin kişiden oluşan çalışan nüfusun yarısından çoğu asgari ücret ve ona komşu ücretlere mahkum edilerek adeta asgari ücretliler ülkesine dönüştürülmüş durumda.