Asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı belli oldu mu?

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren 2023 yılı asgari ücret rakamı bugün açıklanıyor. Türk-İş'in teklifi için "Sırtımızda küfe var" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yarın (bugün) açıklayacağız" demişti.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren asgari ücret bugün açıklanıyor. Asgari ücrete dair görüşmelerin ilki 7 Aralık'ta, ikincisi 14 Aralık'ta son ve üçüncü toplantı ise 20 Aralık'ta toplanmıştı. İlk üç toplantıda işveren temsilcisi TİSK ile işçi temsilcisi Türk-İş arasında uzlaşma çıkmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün TBMM'de gerçekleştirilen grup toplantısındaki konuşmasında "Yarın (bugün) asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız" dedi.

ASGARİ ÜCRETİN AÇIKLANACAĞI SAAT BELLİ OLDU

Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün saat 12.00 civarında 2023 asgari ücret rakamını açıklanacağı belirtildi.

MASADA HANGİ RAKAMLAR KONUŞULDU?

İlk toplantıdan sonra kırmızı çizgimiz 7 bin 786 TL (açlık sınırı) diyen  Türk-İş Başkanı Ergün Atalay üçüncü toplantının ardından tekliflerinin '9 bin TL' olduğunu açıkladı. İşveren temsilcisi TİSK'ten net açıklama gelmezken, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Kavlak, "Asgari ücreti fazla artırmayın, 400 doları geçmeyin, yoksa ihracatımız sekteye uğrar diyorlar." diyerek işveren temsilcisinin 7 bin 465 TL civarında bir asgari ücret düşündüğünü söylemişti.

ERDOĞAN'DAN 9 BİN TL TEKLİFİNE REST: HERKESİN DEDİĞİ OLMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün TBMM'de yaptığı konuşma sonrasında gazetecilerin Türk-İş Başkanı Atalay'ın "Teklifimizi bakan beye ve komisyona ilettik. Bizim resmi teklifimiz 9 bin TL” sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Onları biz artık bakanım ile işveren sendikası başkanı ile konuşur. Değerlendirmemizi yaparız. Herkesin her söylediği ile adım atamayız. Bizim sırtımızda küfe var. Küfe olmayanlar rahat konuşur. Bunların hepsini düşüneceğiz. " ifadelerini kullandı.

KÜLLİYE'DE ERDOĞAN BAKAN BİLGİN ZİRVESİ

Yaşanan gelişmelerin ardından dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çalışma Bakanı Vedat Bilgin arasında Külliye'de zirve gerçekleşti. Asgari ücret gündemiyle yapılan zirve sonrasında bir açıklama yapılmadı.

ASGARİ ÜCRETTE OLASI ZAM SENARYOLARI

Asgari ücretli ve asgari ücretin üstünde maaş alan herkes maşına ne kadar zam yapılacağını merak ediyor. Bu zamana kadar uzmanlar asgari ücrete dair birçok tahminde bulundu. İşte masadaki olası zam senaryoları...

YÜZDE 40 ZAM

İlk senaryo net asgari ücretin yüzde 40 zam yapılarak 7 bin 700 TL'ye çıkarılması. Bu rakam TÜRK-İŞ'in kırmızı çizgisi. BBP lideri Destici'nin de asgari ücret tahmini bu yönde.

YÜZDE 45 ZAM

İkinci senaryo net asgari ücretin 8 bin liraya çıkması. Net olarak yüzde 45 artırılan asgari ücret brüt 9 bin 412 liraya çıkıyor ve işverene maliyeti de 11 bin 59 lira oluyor.

YÜZDE 50 ZAM

Üçüncü senaryo yüzde 50 artışla 8 bin 250 liraya yükseltilmesi. Brüt ücret 9 bin 706 liraya çıkıyor ve işverene maliyeti 11 bin 404 lira oluyor.

YÜZDE 55 ZAM

Dördüncü senaryo asgari ücretin yüzde 55'lik artış ile 8 bin 500 lira seviyesine ulaşması. Bu durumda brüt ücret 10 bin liraya, işverene maliyeti ise 11 bin 750 liraya yükseliyor.

YÜZDE 60 ZAM

Beşinci senaryo ise net asgari ücretin yüzde 60 artışla 8 bin 750 liraya çıkarılması. Bu durumda brüt ücret 10 bin 294 liraya, işverene maliyet ise 12 bin 95 liraya denk geliyor.

YÜZDE 63 ZAM

Son senaryo ise net asgari ücretin Türk-İş'in teklifi olan yüzde 63 artışla 9 bin liraya çıkarılması. Bu durumda brüt ücret 11 bin 643liraya, işverene maliyet ise 13 bin 681 liraya denk geliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri