Asgari ücret ve emekli aylığı için beklenen rakamlar açıklandı!

Milyonlarca çalışan, 2025 asgari ücretinin ne kadar olacağını merakla bekliyor. İşverenler, yeni yıl bütçelerini yüzde 25 artış üzerinden planlarken, AK Parti'nin gündemindeki rakamlar da ortaya çıktı

Milyonlarca çalışan, 2025 asgari ücretinin ne kadar olacağını merakla bekliyor. İşverenler, yeni yıl bütçelerini yüzde 25 artış üzerinden planlarken, AK Parti'nin gündemindeki rakamlar da ortaya çıktı. Muhalefet, asgari ücretin en az 30 bin lira olması gerektiğini savunuyor. İşte kulislerden gelen bilgiler doğrultusunda AK Parti'nin asgari ücret zammı için düşündüğü rakamlar...

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışanın gözleri, "asgari ücret ne kadar olacak?" sorusunun yanıtında. Yeni yıl yaklaştıkça, tahminler netleşmeye başladı. Ancak işveren ve işçi kesimi arasında farklı rakamlar dile getiriliyor. Hükümet ve muhalefet, asgari ücret zammı için farklı oranlar öneriyor.

Geçtiğimiz yıl asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk zam, yüksek enflasyonun etkisiyle gerçekleşti. 2024 yılı itibarıyla asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti. Ekonomi yönetimi, enflasyonu düşürme çabalarına devam ederken, IMF'den dikkat çekici bir uyarı geldi: Asgari ücrete yapılacak zam, enflasyonu yeniden artırmamalı.

İşverenlerin, yüzde 25'lik zam oranına kesin gözüyle baktığı konuşulurken, AK Parti kulislerinde asgari ücretin yüzde 28-30 civarında artırılması üzerinde duruluyor. Eğer bu oran üzerinden bir artış yapılırsa, asgari ücretin 21 bin 250 liraya yükselmesi bekleniyor. Yüzde 28-30’luk bir artışla ise yeni asgari ücretin 22 bin lira civarında olması öngörülüyor. İş dünyası da asgari ücretin 22-23 bin lira düzeyine çıkarılmasını bekliyor. Ancak muhalefet, yüksek enflasyona dikkat çekerek asgari ücretin en az 30 bin lira olması gerektiğini savunuyor.

Aralık ayı itibarıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin yaşam standartlarını iyileştirecek ve ekonominin istikrarına zarar vermeyecek bir düzeyde belirleneceğini ifade etti.

Ayrıca, emekli aylıkları son altı aylık enflasyon oranına göre zamlanacak. Tahminler, bu dönemdeki enflasyonun yüzde 20 olacağını öngörüyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de bu oranda bir zam yapılması bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri