'Asgari ücret en az 4-5 bin TL olmalı'

Alım gücünün düştüğü, hayat pahalılığının iyice arttığı şu günlerde asgari ücretle çalışanların geçim sıkıntısı da arttı. İnsanlar, 2 bin 800 TL ile ay sonunu getiremediğini söyledi.

Alım gücünün düştüğü, hayat pahalılığının iyice arttığı şu günlerde asgari ücretle çalışanların geçim sıkıntısı da arttı. İnsanlar, 2 bin 800 TL ile ay sonunu getiremediğini söyledi. Sendikalar ise 2022 yılının asgari ücretinin en az 4 bin ile 5 bin TL arasında olması gerektiğini dile getirdi 

Asgari ücret, insanların geçimine yetmiyor. Hayat pahalılığı ve zamlar özellikle asgari ücretle geçinen aileleri zorluyor. Asgari ücrete çalışanlar yüksek fatura, kira ve mutfak masraflarından dert yakınırken; 2 bin 800 TL ile ay sonunu göremediklerini, ihtiyaçlarını borçlanarak giderebildiğini söylüyor. Çalışanlar ve sendikalar, 2022 yılı asgari ücretinin çok daha yüksek olmasını talep ediyor. 

SOSYAL PATLAMALARA NEDEN OLABİLİR

Memur-Sen Konya İl Temsilcisi Nazif Karlıer, asgari ücretin insanları rahat ettirecek şekilde artırılması gerektiğini dile getirdi. 2 bin 800 liranın insanların geçinmesine yetecek oranda olmadığını vurgulayan Karlıer, yetkililerin mutfak masraflarındaki artışı görmesi gerektiğini ifade etti. Sadece mutfak masrafının değil; yakıt giderlerinin, faturaların, kiraların da arttığının altını çizen Başkan Karlıer, “İnsanımız bugün ciddi sorunlar yaşıyor. Bu insanların rahatlatılması şart. Bu sorunlar görmezden gelinmemeli. Sosyal patlamalara neden olabilecek bu sorunların bir an evvel giderilmesi şart. Kayıpların telafi edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

ASGARİ ÜCRET EN AZ 4 BİN 200 TL OLMALI

Türk- İş Konya İl Temsilcisi Abdülkadir Tamak, asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tamak, 2 bin 800 TL ile geçinilemeyeceğini söyledi. 2 bin 800 TL ile insanların ay sonunu getiremediğine dikkat çeken Başkan Tamak, “Bir ailede 2-3 kişi çalışıyorsa ancak geçinebiliyorlar” dedi. Asgari ücretin asgari ücret olmaktan çıktığını, genel bir ücret haline geldiğini söyleyen Tamak, daha sonra şöyle konuştu: “Türkiye'de çalışanların yüzde 40-50'sinin asgari ücrete çalıştığı söyleniyor. Bence yüzde 70'i asgari ücrete çalışıyor. Biz, sendika olarak asgari ücretin en az 4 bin 200 lira olmasını istiyor ve talep ediyoruz. Enflasyon ve hayat şartlarına bakılınca aslında 4 bin 200 TL de az. Elektrik, doğal gaz, su fiyatları, mutfak masrafları, yakıt giderleri, kiralar inanılmaz arttı.”

ÇARŞI VE PAZAR YANIYOR!

Kamu-Sen Konya İl Temsilcisi Veli Doğrul da şunları ifade etti: “Asgari ücretin insani bir yaşam standartına ulaşabilmesi için belirli miktarda olması gerekir. 1 kişi değil, en az iki kişi düşünülerek hesaplama yapılmalı. Bugün asgari ücrete yüzde 100 artış yapsalar bile insanların ihtiyaçlarını karşılamaya yetmez. Ciddi bir yangın var. Yangın büyüyor. Çarşı ve pazar yanmış durumda. Günün şartları gerçekten  insanları çok zorluyor. Asgari ücret vergi dışında bırakılmalı ve en az 5 bin TL olmalı. Asgari ücret genel bir ücret haline geldi ne yazık ki. İnsanların kazandığı ile yaptığı harcama arasında uçurum var. Bu uçurum da keyfilikten dolayı değil. Her şey pahalandı.  İnsanlar temel ihtiyaçlarını bugün geçmişe nazaran daha da pahalıya karşılıyor. 2 bin 800 TL ile insanlar ayın ortasını göremiyor.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri