Asgari ücret en az 2 bin 500 TL olmalı

Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak, “Bir kişinin orta hâlli bir yaşam sürmesi için gerekli olan para 2 bin 578 TL. İşçilerimizin çoğu ise 2 bin liraya ev geçindiriyor. Asgari ücret, en az 2 bin 500 TL olmalı” dedi

Ekonomik sıkıntının kendini daha fazla hissettirdiği, faturaların iyice kabarıklaştığı ve yaşam şartlarının da fazlasıyla ağırlaştığı bu günlerde gelecek yılın “Asgari ücret” görüşmeleri başladı. Taraflar masaya oturdu. 2018 yılı Aralık ayında yapılan görüşmeler neticesinde 2019 yılı için asgari ücretin 2 bin 20 TL olmasına karar verilmiş, asgari ücrette yaklaşık 420 liralık bir artışa gidilmişti. Fakat bu artışa rağmen 2019 yılı asgari ücreti yine de açlık sınırının altında kalmıştı. 2020 yılı için ise asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyor. Yıllar sonra ilk kez ilgili 3 sendika (Türk-İş, Hak-İş ve DİSK) vergi yükü altında ezilen milyonlarca asgari ücretli için 2020 yılında asgari ücretin 2 bin 578 TL olmasını talep etti. Sendika temsilcileri, 2 bin 500 TL'nin altındaki bir teklife imza atmayacaklarını dile getirdi.

ASGARİ ÜCRET ARTARSA İŞÇİ ÇIKARILIR” İFADESİ HAKARETTİR!

Asgari ücretin ne kadar olması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak, asgari ücretin en az 2 bin 500 lira olmasını istediklerini dile getirdi. Çalışanların yüzde 90'ının asgari ücret ile çalıştığını söyleyen Tamak, asgari ücretin genel bir ücret haline getirilmesinden duydukları rahatsızlığı ifade etti. “Asgari ücret artarsa, işveren eleman çıkarır” söylemlerine de sert tepki gösteren Tamak, daha sonra şunları kaydetti: “Bakın, Türkiye'de bir ekonomik sıkıntı yaşanıyor. Asgari ücretliler bu sorunun bir parçası değil, olamaz da. Asgari ücret bin TL'de olsa Türkiye'de ekonomik sıkıntı yaşanır. Çünkü Türkiye'de üretime dayalı değil, tam aksine binaya ve betona yatırım var. Üretim temelli bir ekonomisi olmayan ülkede ekonomik sıkıntı tabiiki yaşanır. Asgari ücretliler ile ilgili bir sorun yok. 'Asgari ücret artarsa, firmalar işçi çıkarır' söylemlerine de katılmıyorum. Bu ifade, işçilere yapılmış büyük bir hakarettir. Talep ettiğimiz şekilde asgari ücretteki 500 TL'lik artış, ülke ekonomisini de firmaları da batırmaz. Çalışanların parası kısılarak, ekonomi düzeltilmez!”

BU İNSANLAR NE YİYECEK NE İÇECEK?

2020 TL'lik asgari ücretin çok komik bir fiyat olduğunu da kaydeden Tamak, “Bir bireyin, tek başına orta hâlli yaşaması için gerekli olan para 2 bin 578 TL'dir. 2020 TL ile hayat mı geçirilir” diyen Tamak, “Biz, 2020 yılı için 2 bin 500 TL talep ediyoruz. Emin olun, 2 bin 500 TL'yi talep ederken bile içimize sinmiyor. Çünkü 2 bin 500 TL'ye de geçinmek mümkün değil. Bir kişinin geçinebilmesi için bile 2 bin 500 TL gerekli. Kaldı ki, asgari ücret ile çalışanların yüzde 70'i aile geçindiren insanlar. Bu insanlar ev kirası mı verecek, kabarık faturasını mı ödeyecek yoksa mutfak masrafını mı giderecek? Sahi bu insanlar 2 bin TL ile ne yiyip, ne içecekler? Ayrıca tarihin en yüksek işsizlik seviyesini yaşıyoruz. Yazıktır, günahtır” şeklinde konuştu.

BEKLENENDEN AZ OLURSA FATURA SİYASİLER İÇİN AĞIR OLUR!

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK olarak ilk kez 3 sendikanın birlikte aynı ücreti yani 2 bin 578 TL'yi talep ettiklerini aktaran Tamak, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Birliktelik sağladık. Hükümetten 2 bin 578 TL talep ettik. Beklentimizden daha az bir ücret belirlenirse biz sendikalar olarak imza atmayacağız. Asgari ücret geçen yıl bin 600 TL'den, 2 bin 20 TL'ye çıkarıldı. Geçen yıl 400 TL'lik bir artış olmuştu. Bu yıl da 500 TL'lik bir artış istiyoruz. Eğer beklenilenin altında bir ücret ortaya çıkarsa açık konuşmak gerekir, bunun faturası siyasiler için ağır olur. Vatandaş geçinemiyor. Kiralar arttı. Konya'da 800 TL'den daha ucuz kiralık ev yok. Faturalar daha kabarık geliyor. Mutfak masrafları arttı. Vergiler vatandaşın belini ciddi şekilde büküyor. 2 bin 500 TL teklif edince 'Çok' diyorlar. Yeni dönemde vergilere yüzde 22 zam gelecek. Asgari ücretteki 500 TL'lik artışı çok görüyorlar.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri