'Asgari ücret en az 12 bin TL olmalı'

Sadece asgari ücretin artmasıyla ekonomik anlamda sorunların çözülemeyeceğine dikkat çeken Türk-İş Konya İl Temsilci Abdülkadir Tamak, “Hayat pahalılığını önlemedikten sonra asgari ücretin artmasının bir önemi kalmıyor” dedi

Hayat pahalılığı artıyor, insanlar geçinemiyor. Vatandaş, ay sonunu getiremezken, zamlar karşısında da çaresiz kalıyor. Asgari ücretin 8 bin 500 TL olduğu günümüzde en ucuz evin kirası bile 5 bin TL'den başlıyor. Elektrik, su, doğal gaz faturası, mutfak masrafı derken, vatandaşın cebinde para kalmıyor. Asgari ücretli insanların alım gücü ise her geçen gün düşüyor. Milyonlarca insan, gözünü yeni belirlenecek asgari ücrete çevirdi. Yapılan görüşmeler neticesinde yeni asgari ücret açıklanacak. Açıklanacak yeni asgari ücretle, 2023 yılında ara zam yapılmış olacak. Ara zam 2022 yılında da yapılmış, yıl içinde 2 kez asgari ücret belirlenmişti.

ASGARİ ÜCRET 12 BİN TL OLMALI

Temmuz ayı için belirlenecek asgari ücretle ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk-İş Konya İl Temsilcisi Abdülkadir Tamak, asgari ücretin 8 bin 500 TL olduğunu hatırlattı. “Asgari ücret, senede 2 sefer belirlendiği halde bir kıymeti yok” diyen Tamak, “Asgari ücret, çok önemli bir rakam ama asgari ücreti tek başına yükseltmek de çözüm değil. Hayat pahalılığını önlemedikten sonra asgari ücret ne olursa olsun. Bugün en ucuz evin kirası 5 bin lira” şeklinde konuştu. Başkan Tamak, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Asgari ücret, günün şartlarına göre belirlenmeli. 12 bin lira civarında olmasını arzu ediyoruz. 'Asgari ücret artarsa hayat pahalılığı daha da artacak' düşüncesine karşıyım. Biz, enflasyonun arkasından gidiyoruz. Olaya tersinden bakmayalım. Asgari ücret yükseldiği için hayat pahalılığı olmuyor. Zaten bir pahalılık var ve biz ona yetişmeye çalışıyoruz. Ayrıca ülkede asgari ücret, genel ücret olmuş. Orta kesim diye bir şey kalmamış.

SON 3 YILIN ASGARİ ÜCRET ORANLARI

2020 yılında asgari ücret: Net 2 bin 324 lira 70 kuruş

2021 yılında asgari ücret: Net 2 bin 825 lira 90 kuruş

2022 yılında asgari ücret: Net 4 bin 253 lira 4 kuruş (Ocak-Haziran arası)

2022 yılında asgari ücret: Net 5 bin 500 lira 35 kuruş (Temmuz-Aralık arası)

2023 yılında asgari ücret: Net 8 bin 506 lira 80 kuruş (Ocak-Haziran arası)

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri