"Asgari ücret 3 bin TL olmalı"

2021 yılı asgari ücretinin en az 3 bin TL olması gerektiğini söyleyen Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak, “Ev kiraları ve faturalar cep yakıyor. Asgari ücrete çalışanların büyük kısmı, ev geçindiren insanlar” dedi

Ekonomik sıkıntının kendini daha fazla hissettirdiği, faturaların iyice kabarıklaştığı ve yaşam şartlarının da fazlasıyla ağırlaştığı bu günlerde gelecek yılın “Asgari ücret” görüşmeleri başladı. Taraflar masaya oturdu. 2018 yılı Aralık ayında yapılan görüşmeler neticesinde 2019 yılı için asgari ücretin 2 bin 20 TL, 2019 yılı Aralık ayında yapılan görüşmeler neticesinde de 2020 yılı için asgari ücretin 2 bin 320 TL olmasına karar verilmişti. Geçen yıl asgari ücrette yaklaşık 300 liralık bir artışa gidilmişti. Fakat bu artışa rağmen 2020 yılı asgari ücreti yine de açlık sınırının altında kalmıştı. 2021 yılı için ise asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyor.

2 BİN 320 LİRAYA EV Mİ GEÇİNDİRİLİR?

Asgari ücretin ne kadar olması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak, 2021 yılı asgari ücretinin 3 bin liranın altında olmaması gerektiğini dile getirdi. Türkiye’de çalışan işçilerin büyük kısmının asgari ücretle çalıştığını kaydeden Tamak,  asgari ücretin genel bir ücret haline getirilmesine tepki gösterdi. 2 bin 320 liranın bu şartlarda çok düşük olduğuna dikkat çeken Tamak, “Bu para ile rahat bir hayat yaşanabilir mi? Bu para ile ev geçindirilebilir mi? Asgari ücrete çalışanların çok büyük bir kısmı, ev geçindiren insanlardan oluşuyor. Bugün Konya’da en ucuz ev kirası bin TL. Faturalar var, mutfak masrafı var. 2 bin 320 lira neye yetecek? Asgari ücret ile çalışanların en az 3 bin TL maaş alması gerekir. Bugün 3 bin lira bile ev geçindirmek için çok az bir para. Vatandaş geçinemiyor” şeklinde konuştu.

ÇALIŞANIN PARASI KISILARAK EKONOMİ DÜZELMEZ

Her yıl asgari ücret görüşmeleri sürecinde “Asgari ücret artarsa, işveren işçi çıkarır” söylemlerinin arttığını belirten Tamak, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de bir ekonomik sıkıntı yaşanıyordu. Pandemi süreciyle birlikte bu sıkıntı iyice arttı. İşverenler de zor günlerden geçiyor, işçiler de. Ancak asgari ücretliler her yıl söylediğimiz gibi yaşanan ekonomik sıkıntının bir parçası değil. Asgari ücret bin TL'de olsa Türkiye'de ekonomik sıkıntı yaşanır. Çünkü Türkiye'de üretime dayalı değil, tam aksine binaya ve betona yatırım var. Üretim temelli bir ekonomisi olmayan ülkede ekonomik sıkıntı tabiiki yaşanır. Asgari ücretliler ile ilgili bir sorun yok. 'Asgari ücret artarsa, firmalar işçi çıkarır' söylemlerine de katılmıyorum. Bu ifade, işçilere yapılmış büyük bir hakarettir. Çalışanın parası kısılarak, ekonomi düzeltilmez.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri