Dünya devi Apple'ın iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'ı tanıtmasının ardından akıllı telefon piyasası bir anda dünya gündemine oturdu.
16 YIL ÖNCE ÇAĞININ ÜRÜNÜNÜ TÜRKİYE YAPMIŞTI
Samsung yetkililerinin iPhone'la dalga geçmesinden Apple hayranlarının sevinç çığlıklarına kadar günlerdir dünya bunları konuşurken, Türkler'in de bu piyasa bir zamanlar yabancı olmadığı akıllara geldi.
1998 YILINDA TİTREŞİMLİ TELEFON
Türk savunma sanayisinin önde gelen firmalarından ASELSAN, bundan tam 16 yıl önce yani 1998 yılında teknolojide devrim yaratan bir telefon üretmişti.
Cep telefonlarında o güne kadar olmayan bir özellik, Aselsan'ın ürettiği bu Türk telefonunda yer almaktaydı: Titreşim..
Aselsan 1919 o yıllarda dünyadaki birçok ülkede beğeni topladı. Çin, Malezya, Avustralya, İspanya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya gibi ülkeler, Aselsan'ın 1919'un patentini alıp üretim ve satış yapabilmek için sıraya girmişti.
O dönem Türkiye'de 1.5 ay gibi kısa bir sürede 5500 adet satılan Aselsan 1919'un, ilk üretimden çıkan 500 adetin de Azerbaycan ve KKTC'ye gitmişti.
FİYATI 96 MİLYON LİRAYDI
Üretimi yapıldığı yıllarda fiyatı KDV dahil 96 TL olan (eski parayla 96 milyon TL) Aselsan 1919'un 1 yıl garantisi vardı. Arızalanması durumunda ise İstanbul, Ankara ve İzmir'de 15 dakikada, diğer illerde ise 1 gün içinde tamir edilip geri verilebiliyordu.
İZMİR MARŞIYLA AÇILIYORDU
Aselsan 1919, adından da anlaşılacağı üzere Atatürk'ün Samsun'a çıkış tarihini simgeliyordu. Türkiye'nin teknoloji üssü olabileceğini, Türkler'in de bu tür çıkışlar yapabileceğini ispatlama amacıyla yapılan bu telefonun ilginç bir özelliği daha vardı. Atatürk'ün Cumhuriyet'in temellerini atmak için yola çıktığı tarihten adını alan bu telefon aynı zamanda İzmir Marşı çalınarak açılıyordu.
BİR SÜRE SERİYE DEVAM EDİLDİ
Aselsan1919'un ardından serinin devam edilmesi çalışmalarına da başlandı. Aselsan 1919'un ardından Aselsan 1920, bir süre sonra da Aselsan 1923 serisi için üretime geçildi.
PATENT YÜZÜNDEN ÜRETİM DURDURULDU
Aselsan'ın yaptığı bu cep telefonu beklenenden iyi bir satış rakaımı yakalamasına rağmen, telefonun projesinin çalıntı olduğu gerekçesiyle üretimi elde olmayan sebeplerle durduruldu.
Aselsan'da cep telefonunun üretimi projesinin başına yabancı bir elektronik şirketinden bir mühendis getirilmişti. Daha önceki şirketinde üretmiş olduğu cep telefonunyla ilgili bilgileri direkt olarak Aselsan 1919 projesinde kullanmak isteyince telif hakları, patent olayları devreye girdi. Aselsan hukuki bir süreçle karşı karşıya kalmış, bunun sonucunda ise Aselsan 1919'ların üretimi durdurmak zorunda kalmıştı.
İŞTE ASELSAN 1919'UN ÖZELLİKLERİ
- Cep telefonunda önemli isimlerin ve telefon numaralarının kaydedildiği bir rehber bulunmaktaydı. Bu rehbere sim kartına bağlı olarak 315 numara ve isim kaydedilebilirdi.
- Rehberdeki herhangi bir numaraya tek tuşa basılarak ulaşılabilir ve yine tek tuşla bu numaraya çağrı yapılabilirdi.
- Aselsan 1919, dünyanın birçok ülkesinde kullanılan gsm şebekelerine uyumlu olduğundan, söz konusu olan ülkelerde de kullanılabilirdi.
- Telefon meşgul ya da kapalı olduğunda, kendisine gelen çağrılar kullanıcının önceden belirlediği başka telefonlara yönlendirilebilirdi.
- Telefonun tuşlarını kullanarak hazırlanan kısa mesajlar bir diğer cep telefonuna gönderilebilir veya alınabilirdi.
- Telefon çaldığında, arayan kişinin telefon numarası görülebilir. Bu özellik sayesinde, arayan istenmeyen biriyse, telefona yanıt verilmeyebilirdi.
- Ücret bilgisi ekrandan görülebilir. Böylece, son çağrı ücreti ya da toplam çağrı ücreti öğrenilebilirdi.
- Telefondan aranabilen numaraların listesini hazırlar ve şifresini yalnız kullanıcının bildiği bir kilit ile kilitlerseniz bu numaralar dışında çağrı yapılması kısıtlanabilirdi.
- Şarj adaptörü ile standart pil 1 saat içinde doldurulur. Masa üstü şarj cihazı ile; cihazın üzerindeki pil ile birlikte yüksek kapasiteli yedek pil de şarj edilebilirdi.
- Yüksek kapasiteli piller, masa üstü şarj cihazı, çakmak adaptörü, araç içinde tutucu, anten güçlendirici ve ahizesiz kullanım kiti gibi zengin aksesuar çeşitlerine sahipti.