Asansör değil, hatalı kullanım öldürüyor!

Asansör kazalarının genellikle kullanıcı hatalarından kaynaklandığını söyleyen MMO Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, “Kazaların olmaması için asansöre çok fazla yük bindirilmemeli. Asansör bakımının kontrolleri muhakkak yapılmalı” dedi

Türkiye’de son dönemlerde asansör kazalarında gözle görünür artış yaşanıyor. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Yurtları’nda yaşanan ölümlü asansör kazaları dikkatleri üzerine çekiyor. Asansörlerin bakımının nasıl yapıldığını ve denetimlerin yeterli olup olmadığını ise vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, asansör bakımlarının haftalık, aylık ve yıllık olarak yapıldığını kaydetti.

ASANSÖR BAKIMI MUTLAKA YAPILMALI

Asansör yönetmeliklerinin Sanayi ve Teknoloji bakanlığı tarafından uygulandığını söyleyen Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, “Kuruluşlar her yıl binalardaki asansörleri belediye adına kontrol edecek. Böyle olunca yapılan kontrollerden asansörlerdeki kazaların nereden kaynaklandığı bilinebiliyor. Asansör kontrolünün çok sayıda yöntemi bulunuyor. Ruhsat, bakım gibi kontörellerin her yıl yapılması gerekmektedir. Bu kontroller bakanlığın belirlediği çerçevede oluyor. Her asansörün haftalık, aylık ve yıllık bakımları vardır. Bunları da asansör firmaları üstleniyor. Bu sayede kaza olduğu zaman hemen çözülebiliyor. Kuruluşlar bazen hatayı göremeyebiliyor. Bundan kaynaklı hatalar ön plana çıkabiliyor. Son yıllarda ülkemizde kaza zinciri olmaya başladı. Şu an da günümüzde en çok kullanılan araçlar asansörler olmuştur. Asansörler bu yönden bakıldığında bakımı yapılması gereken en önemli faktörlerden biri olabiliyor” diye konuştu.

KAZALARIN OLMAMASI İÇİN BİLİNÇLİ OLUNMALI

Asansör kazalarının olmaması için vatandaşların bilinçli bir şekilde asansör kullanımı gerçekleştirmesini vurgulayan Dr. Hakan Altun, şunları söyledi: “Aydın’daki KYK Yurdu kazasında bakımcı firmanın hatasının olduğu ortaya çıktı. Diğer kazaların çoğunluğunda kullanıcı hataların olduğu belirtiliyor. Son zamanlar Konya’da kazalar gerçekleşiyor. Önceki yıllarda bir apartmanda itilerek asansör boşluğuna düşen bir vatandaşımız vardı. Asansör kazaların büyük çoğunluğu genelde kullanıcı hatası olduğunu ya da bakımcıların görmediği hatalardan dolayı kazalardan gerçekleşiyor. Bu konuda yapılan denetimler önlem için yeterli. Devletin belirlemiş olduğu yönetmeliklerde alınan kararlara uyulması halinde sorunlar engellenecektir. Bakanlık kurum ve kuruluşlardan bilgi alarak denetimleri oluşturuyor. Her apartmandaki sorumlular yöneticiler oluyorsa kamu kuruluşlarındaki yöneticiler bunlardan sorumludur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, her yıl oluşturduğu sistemde kurum veya kuruluşlar asansör bakımlarını ve diğer faktörleri belirtirler. Denetim bu sayede gerçekleşir. Kazaların olmaması için fazla yüke dikkat edilmesi ve kurum veya kuruluşların bakımları takip etmesi gerekiyor.”

ALİ GÖZEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri