Asansör bakımı neden önemli? Riskler bu yöntemle ortadan kalkıyor

Asansörlerde bakım adı altında güvenlik donanımlarının devre dışı bırakılmasının, insan hayatını riske atacağını söyleyen MMO Konya Şube Başkanı Dr. Öğr.Üyesi Aziz Hakan Altun, “Bu durum ölümlü olaylara yol açabilir” dedi

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan Işıklı Kız Yurdu'nda öğrencilerin bindiği asansör yükü kaldıramayınca kaydı. Paniğe kapılarak çıkmaya çalışan Zeren Ertaş, asansör kabini ile duvar arasında sıkışarak hayatını kaybetti. Bu üzücü olay, kurum ve kuruluşlardaki, apartmanlardaki asansörler güvenli mi sorusunu akıllara getirdi. Konya'da da çoğu asansörün kırmızı etiketli olduğu, apartman yönetiminin ve yetkililerin bu konu ile ilgili yeterince denetim yapmadı görüldü.

PERİYODİK BAKIM HAYAT KURTARIR

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Dr. Öğr.Üyesi Aziz Hakan Altun, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Altun, “Kentimizde yaşayan insanların asansör facialarına karşı can güvenliğini korumak, en başta büyükşehir ve belde, ilçe belediyelerinin, sonrasında da site ve apartman yönetimlerinin görevidir” dedi. Bu konuda sürekli uyarıların yapıldığını ifade eden Başkan Altun, asansörlerin periyodik kontrollerinin yapılmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Periyodik bakımla olası kazaların önlenebileceğini hatırlatan Altun, “Asansör, fabrikalardan depolara, küçük işletmelerden konutlara dek, hayatın pek çok alanında yaygın olarak kullanılıyor. Standartlar, yönetmelikler ve ilgili güvenlik kurallarının amacı, insan ve yük asansörlerinin güvenli çalışması, bakımı ve acil durumlar sırasında muhtemel kaza risklerine karşı insan ve eşyaları korumak ve asansörlerde olması muhtemel çeşitli kazalarla ilgili muhtemel riskleri önlemektir. Muhtemel riskler koparma, ezme, düşme, darbe, mahsur kalma, yangın çıkması, elektrik çarpması ve malzemelerin hasara uğraması; mekanik hasar, aşınma, paslanma oluşması olarak sıralanabilir” şeklinde konuştu.

AYLIK VE YILLIK BAKIMI İHMAL ETMEYİN

Asansörlerin sürekli çalışan dinamik araçlar olduğunu bunun için de ciddi riskler barındırdığını dile getiren MMO Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlgili standartlara uygun montajı yapılmış bir asansörün zamanla bazı parçalarının ayarı bozulabilir hatta arızalanabilir. Asansörlerde bakım adı altında güvenlik donanımlarının devre dışı bırakılması, yetkisiz kişilerce bakım ve müdahale çalışmaları sonucu asansör kazaları meydana gelebiliyor. Asansörlerde, tasarım aşamasından imalat aşamasına, imalat aşamasından kullanım aşamasına, kullanım aşamasından periyodik kontrol aşamasına kadar düzenli kontroller yapılmalı. Düzenli kontroller yapılmaması durumunda asansör kazalarına neden olunabilir. Kaza sonucu yaralanma ve ölümlere yol açılabilir. Aylık bakım ve yıllık periyodik kontrollerin aksatılmadan yönetmeliklerde belirtilen yetkili kurumlar veya kurumların belirlediği uzman kişiler tarafından yapılması çıkan yönetmeliklerde belirtilmiş. Asansörler, son derece emniyetli bir taşıma aracı olmak zorunda. İnsan sağlığı ve can güvenliğini doğrudan etkileyen ürün grupları içerisinde yer alması nedeniyle asansörler; tasarım, imalat, montaj, işletmeye alma, ruhsatlandırma ve kullanım aşamalarında ülkemizde zorunlu standartlar ve yönetmelikler kapsamına alınmıştır.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri