Aşağı Saksonya’da Müslümanlar Bu Yıl Çifte Bayram Yaşayacak

Aşağı Saksonya’da siyaset yapan Belit Onay ve Filiz Polat’ın (Yeşiller) Müslüman öğrencilerin bu yıl Ramazan Bayramı’nı üç gün evlerinde kutlamalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirdikleri girişimleri sonuç verdi. Müslümanlarla...

Aşağı Saksonya’da siyaset yapan Belit Onay ve Filiz Polat’ın (Yeşiller) Müslüman öğrencilerin bu yıl Ramazan Bayramı’nı üç gün evlerinde kutlamalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirdikleri girişimleri sonuç verdi. Müslümanlarla ‘Devlet Anlaşması’ görüşmeleri sürdüren eyalet yönetimi, bu yıla has bir düzenlemeye gitti ve öğrencilerin bayramın ikinci ve üçüncü gününü de evlerinde geçirmelerine imkan sağladı. Uygulamada okulların üç gün sonra tatile girecek olması etkili oldu.

Bremen ve Hamburg’da Müslümanlarla ‘Devlet Anlaşması’nın imzalanmasından sonra birçok eyalette bu yöndeki çalışmalar devam ediyor. ‘Devlet Anlaşması’ görüşmelerini yürüten eyaletlerden biri de Aşağı Saksonya. Eyalet yönetimi görüşmeler sürerken Müslümanların dini hayatını önemsediğini gösteren jestlerde bulunuyor. Bunlardan biri de bu yıl okul tatilinden üç gün önce başlayan Ramazan Bayramı dolayısıyla tatilin Müslüman öğrenciler için üç gün öne alınması.

Ramazan Bayramı’nın birinci günü bu yıl 28 Temmuz tarihine denk geliyor. Bunu dikkate alarak harekete geçen Aşağı Saksonya milletvekilleri Belit Onay (Yeşiller) ve Filiz Polat (Yeşiller), Eğitim Bakanı Frauke Heiligenstadt nezdinde girişimde bulunarak hükümet ile özel bir düzenleme yapılmasını sağladı. Bunun üzerine eyalet yönetimi, sadece bu yıl geçerli olacak bir düzenleme ile zaten dini bayramların ilk günü okula gitme mecburiyeti olmayan Müslüman öğrenciler, okul müdürlüklerine başvuru yaptıkları takdirde bayramın ikinci ve üçüncü gününü de evde geçirme imkanına sahip olabilecekler.

Bayramın okul tatiline bu kadar yakın olmasını birçok ailenin değerlendirmek isteyeceğini söyleyen eyalet milletvekili Belit Onay, bakanlığın da bunu dikkate alarak talebe olumlu yaklaşmasının eyaletteki Müslümanlar için güzel bir mesaj olduğunu dile getirdi. Onay, “Yeni düzenlemeye göre Ramazan Bayramı’nın ilk günü olan 28 Temmuz günü için Müslüman öğrenciler okuldan izinli olacaklar. Bayramın ikinci ve üçüncü günlerine denk gelen 29 ve 30 Temmuz tarihlerinde ise okul müdürlüklerine başvurarak izin alabilecekler” dedi.

UYGULAMADAN ÖĞRENCİLER KADAR AİLELER DE MEMNUN

Uygulama, Müslüman öğrenciler kadar aileleri tarafından da memnuniyetle karşılandı. Haber, özellikle tatillerini bu yıl Türkiye’de geçirenler için ayrı bir sevinç kaynağı oldu. Aileler uygulamadan dolayı siyasilere de teşekkür etti. Sittensen’de yaşayan Sultan ve Nevzat Usat çifti uygulamanın sevindirici olduğunu belirterek, “Zaten çocukları bayramın ikinci günü okula göndermekte zorlanıyoruz. Umarız denk gelmesi durumunda aynı uygulama gelecek yıllarda ve Kurban Bayramı’nda da yapılır” dedi. Aysel ve Recep Kızıltaş ise, “Biz zaten her yıl bayram günü okuldan çocuklarımız için izin alıyorduk. Ama bazı aileler bayram olmasına rağmen çocukları okula gönderiyorlar. Bu kez de okuldan ‘Diğer çocuklar gelirken sizin çocuklarınız niye gelmiyor?’ şeklinde sorular geliyordu. Bu uygulamayla birlikte çocukların dini bayramlarını doyasıya yaşamaları için artık biz aileler de gayret etmeliyiz” şeklinde konuştu.

AŞAĞI SAKSONYA ÖNREK OLUR MU?

Aşağı Saksonya’da okul tatili 31 Temmuz’da başlıyor ve Müslüman öğrencilere özel uygulama ile birçok aile bayramı Türkiye’de geçirebilecek. Diğer bazı eyaletlerde de durum hemen hemen aynı. Bremen ve Baden-Württemberg’de 31 Temmuz, Bavyera’da ise 30 Temmuz’da okullar tatil ediliyor. Bu durumda uygulama örnek alındığı takdirde, Bavyera’da bir Bremen ve Badenwürtemberg’de ise Aşağı Saksonya gibi iki gün fazladan izin alınması gerekiyor. Rheinland Pfalz, Hessen ve Saarland’da okullar 28 Temmuz tarihinde okullar tatile giriyor, diğer eyaletlerde ise bayram tatil günlerinde gerçekleşiyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri