Artış sera ürünlerinden

Sebze fiyatları, Eylül ve Ekim ayına göre yüzde 50'den fazla arttı. Fiyat artışına, sera ürünlerinin satılması gerekçe gösterildi. Hâlciler ise fiyatların mevsim normallerinde seyrettiğini savundu

Tarla ürünlerinin sezonu bitti. Kokusu ve tadı olmayan sera ürünleri, tezgâhlardaki yerini aldı. Sebze fiyatları ise önceki aylara göre en az yüzde 50 oranlarında arttı. Domates ve salatalığın kilogram fiyatı 4 TL'ye dayandı. Vatandaş, fiyatların artışından dert yandı. Domatesi, salatalığı ve diğer sebzeleri pahalıya alan vatandaş, fiyatlardaki artışın nedenini merak ediyor.  Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç vatandaşın merakını giderecek açıklamalarda bulundu. “Bu ayın zam şampiyonu domates” diyenleri eleştirerek, şunları kaydetti: “Spekülasyona gerek yok. Fiyatlar, mevsimine göre normal. Sera ürünleri her yıl kış mevsiminde bu fiyattan satışa sunulur.”

SEBZE FİYATLARINDA FAHİŞ BİR ARTIŞ YOK

Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, sebze fiyatlarında yaşanan artışın  normal olduğunu dile getirdi. Pirinç, “Tarla ürünlerinin sezonu bitti. Tezgâhlarda sera ürünleri yer alıyor. Artış, bundan dolayı. Fiyatlar, mevsimine göre uygun” dedi. Doğal afetlerin yaşanmaması durumunda fiyatların bu oranda sevkedeceğini yineleyen Pirinç, “Marketler bazı ürünlere, ekstra fiyat artışı koyabiliyor. Çünkü marketlerin aldığı ürünün yüzde 25-30'u çöpe gidebilir ve kayıp olabilir. Ayrıca perakende satışlarda Katma Değer Vergisi (KDV), yüzde 8 olamaz. Hâl ile market ürünleri fiyatı farklı olur. Marketlerde fiyat daha yüksek. Bu fiyatın altında ürün satılırsa, marketler zarar ederler” açıklamalarında bulundu.

2018'İN İLK ÇEYREĞİNDE YENİ HÂLİ BEKLİYORUZ

Lojistik bir hâle ihtiyaç olduğunu sıklıkla vurgulayan Başkan Pirinç, hâl sisteminin geç de olsa değişeceğinin müjdesini verdi. Mevcut hâllerin, hâl statüsünden çıkarılacağını söyleyen Pirinç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yılbaşına kadar çalışmalar bitirilecek. 2018'in ilk çeyreğinde de yeni ve konseptli hâli bekliyoruz. Kapsamlı hâl, belirli bölgelere yapılacak. Hızlı tren hattına, kargo taşımacılığına uygun bir noktaya ve tüm olumsuz çevresel faktörlerden arındırılmış bölgelere hâl yapılmalı. Ayrıca çevre yollarına da yakın olsun. Gerçekten ciddi bir ihtiyaç.”    

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri