Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, icra ilanlarını yayımlama yetkisi bulunan icra müdürlerine çağrıda bulunarak, "İcra ilanlarında, yerel basınla ulusal basın arasında denge gözetilmesini istiyoruz. Mağduriyetin ortadan kaldırılmasına yönelik gerekli düzenleme yapılmalı" dedi.
Arslan, icra ilanlarının yayımlanma yetkisinin icra müdürlerinde olduğunu anımsattı.
Yürürlükteki İcra İflas Kanunu'na göre icra ilanlarının ulusal ve yerel gazete arasında yayınlanmasında icra müdürlerinin tercih yaptığını belirten Arslan, yerel medyanın güçlendirilmesi için icra ilanlarının, o bölgedeki yerel gazetelerde yayınlanması gerektiğini aktardı.
Ulusal ve yerel gazetelerin ilan bedelleri arasındaki fiyat farkına dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:
"Yerel gazetede 1 liraya yayınlanacak ilan, ulusal gazetede 3,72 liraya mal olacaktır. Bu da icralık olan kişinin fazladan 2,72 lira ödemesi anlamına geliyor. Ayrıca icraya ve iflasa taraf olan alacaklının daha geç tahsilat yapmasını da ifade etmemiz gerekiyor. Bununla ilgili birçok yasal örnekler var. Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin, 2011 yılındaki içtihadı emsal niteliğindedir. Bu karara göre, '20 bin liralık taşınırın, 100 bin liralık dairenin satışının yaygın basımla ilan edilmesinin mantığı yoktur' diyor. Ama 1 milyon liralık bir fabrikanın ilanının yaygın bir gazetede yayınlanmasında hiçbir sakınca yoktur. Bütün Anadolu'daki icra müdürlerine çağrımız şu; Yargıtay'ın benzer durumla ilgili kararları ve içtihatları var. Bulundukları bölgelerdeki icra ilanlarını yaygın basından ziyade yerel basına vermelerini talep ediyoruz. Herhangi bir sorumluluğa düşmüş olmazlar. Denge sağlamış olacaklar. Bulundukları illerde, ilçelerde rekabet şartlarını sağlayacak şekilde adım atmalarını talep etmekteyiz. İcra ilanlarında, yerel basınla ulusal basın arasında denge gözetilmesini istiyoruz. Mağduriyetin ortadan kaldırılmasına yönelik gerekli düzenleme yapılmalı."
- "Yasal düzenleme yapılmalı"
Yerel basının önemli bir kamusal görevi yerine getirdiğine vurgu yapan Arlan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yasal düzenleme için gerekli adımların atılması gerekiyor. Önümüzde emsal niteliği taşıyan Yargıtay kararları var. Yargıtay'ın içtihadi kararlarındaki dengenin sağlanması gerekiyor. TBMM'nin de bu mağduriyeti giderecek yasal düzenlemeyi yapmasını arzu ediyoruz. Örneğin, Kamu İhale Kurumu Kanunu'nda mevcut... Kamu İhale Kurumu Kanunu'ndaki eşik değerler şartı getirilmesi gerekiyor."