Arsa sıkıntısı var

Adem Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, Konya'da arsa sıkıntısının yaşandığını, alt yapının müteahittleri zor durumda bıraktığını, belediyelerin ise bina denetimlerini arttırdığını söyledi

Evin toplum için büyük önem arz ettiğini, bireylerin eve önemli anlamlar yüklediğini belirten Adem Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, sektörde yaşanan sıkıntılarla ilgili, önemli açıklamalarda bulundu. Ev ve arsa alacaklara tavsiyelerde bulunan Bulut, "Ev alırken mutlaka bir mimar ve teknikerden yardım alın. Bizim müşteri kitlemiz çoğunluk olarak memur ve sanayici kısmından oluşuyor. Memurlar genelde çift maaşlı olduğu için satışlar kredi ile gerçekleşiyor. Hayatında belki de tek alacağı ev olduğu için firmaları araştırıyor. Konya’da yaşam yerleri gitgide değişiyor. Şu an da Konya’da ki en fazla nüfus Selçuklu’da bulunmaktadır. Yaşam şartların elverişli olması, ulaşımın kolay olması, alışveriş merkezlerinin, üniversitelerin ve birçok sosyal imkanın bulunması buraları daha cazip hale getiriyor. Bunlardan ziyade ev alırken bir emlakçı ile değil de bir mimar veya teknikerle gezilmesi daha iyi olacaktır. Ama öncelik olarak firmaya bakacak, projeye bakacak, kuruma bakacak en önemlisi ise bütçesine bakacak. Yani kısacası şöyle söylemek gerekirse herkesin tek atımlık kurşunu var ve bunu en iyi nasıl değerlendirebilir hesabını yapması lazım" dedi.

 İŞİNİ İYİ YAPAN YÜKSELİYOR

Bir müteahhidin kendi oturacakmış gibi ev yapması gerektiğini anlatan Bulut, şunları söyledi: "Bir müteahhitin en önce hakkaniyet duygusunun olması lazım. Yapmış olduğu evin kendi eviymiş gibi kendisi oturacakmış gibi yapması lazım. Para kazanmaya öncelik vermemesi gerekir.  Hani ilk başta para kazanıyor gibi görünse de firmasına ya da markasına yatırım yapmadığı için birkaç sene içerisinde kaybolup gidecektir. Ancak maliyetten kaçmayıp işini düzgün yapan bir kişi birkaç yıl içerisinde ki kariyeri gitgide artacak ve bu ona daha fazla kazanç sağlayacaktır."

ALT YAPI BİZİ YORUYOR

Yurt dışına yapı fuarlarına katıldığını da belirten Bulut, "Şunu söyleyebilirim ki, orda ki müteahhitler bizim kadar lüks binalar yapmıyor. Onlarda öncelik binaların sağlam olması, kaliteli olması ve güvenilir olmasıdır. Şehirleşme konusunda da bizden iyiler. Bizim şehirlerin en büyük sıkıntısı alt yapı yetersizliğidir. Bir bina yaparken alt yapı sıkıntısı bizi daha çok yoruyor. Arsa bulmakta zorlanıyoruz. Kat karşılığı istenen yerlerde arsa sahipleri çok tamahkâr davranıyor. Millet bizim söylediğimiz fiyatın çok çok üstünde değer biçiyor. Biz bu noktada belediyelerden de destek bekliyoruz" dedi.  Yeni yasalara göre bir tane dairenin bir araçlık yerinin olması gerektiğini de ifade eden Bulut, şunları söyledi: "Bu da yaklaşık olarak 20-25 metrekare alana denk geliyor. Ama bizim yapmış olduğumuz sitelerde bir değil de en az iki tane olacak şekilde otopark düzenliyoruz. Ya da kapalı otoparkın yanında bir tane de açık olmak üzere 2 otopark yapıyoruz. Konya’da araç sayısı çok fazlalaştı. Şimdiki yeni yasaya göre on iki dairenin üstünde olan bir sitenin kapalı otopark yapması lazımdır."

BELEDİYELER ÖNLEM ALDI

Konya’da Zümrüt Apartmanı faciası yaşandıktan sonra belediyenin çok ciddi anlamda önlemler almaya başladığını ifade eden Bulut, ‘’2011 yılında başlayan yapı denetim firmaları ile birlikte belediyenin etkinliği de pek kalmadı. Ama denetimdeki arkadaşlar sağ olsunlar elinden gelen gayreti sarf ediyorlar. Zaten Konya’da ki binalar sağlam yapılıyor. Kentsel dönüşüm hükümetin desteklemiş olduğu bir projedir. Eskiden yapılmış olan binalar gün geçtikçe tehlike arz ediyor. Kentsel dönüşüm Konya’da iki üç yıldan beri mevcut Karatay bölgesi başlamış, Meram bölgesi ise projeler kapsamındadır. Kentsel dönüşüm gün geçtikçe hız kazanıyor.’’ diye konuştu.

ARSADA TOPLULAŞTIRMA YAPILSIN

Binaların yükseltilmesi gerektiğini de kaydeden Bulut, "Arazi toplulaştırılması arsalarda yapılıyor ama inşaatlarda da yapılması lazım. Binaların yükseltilmesi lazım. Çünkü yaşam alanı kalmıyor. Bunu yapmadığın zamanda bahçe kalmıyor. Özellikle de bunun en güzel örneğini İstanbul’da görebiliyoruz. Biz Konyalılar da bunu istiyoruz ama Konya’da bunu yapacak arsa yok" sözlerini kullandı. 

merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri