Arınç'tan 'Ben olsam dağa çıkardım' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Habertürk TV'den Suna Vidinli'ye konuk oluyor

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, Habertürk TV ekranlara gelen Perspektif adlı programın canlı yayın konuğu oldu.

Suna Vidinli'nin sunduğu programda Bülent Arınç, gündeme ilişkin konularla ilgili sorulara yanıt verdi.

Arınç konuşmasından öne çıkan ana başlıklar şöyle:

Geçtiğimiz Pazar günü bir değerli arkadaşımızla sohbetimiz oldu. Terörle ilgili meselelerden bahsederken geçmişte yaşanan olumsuzluklardan bahsetme ihtiyacını duydum. Terör bir sonuçtur. Oradaki teşhisleri bilemezseniz iyi bir tedavi de uygulayamazsınız. Dolayısıyla dağa çıkmak, eğer terörle, örgütle, silahla, şiddetle ilgili eylemse bu olaylara yol açan geçmişte yaşananlarla ilgili pek çok şey anlatabiliriz. Bir insan kendini Kürt olarak tanımlıyorsa o bizim yurttaşımızdır. Geçmişte bunların 'ben Kürdüm' demesinin suç olduğunu, sadece bu suçlamalarla ilgili olarak cezaevlerinde kendilerine çok kötü muamele edildiğini, belki terörü şiddeti özendiren bir faktör olduğunu söyledim. Bir kadın milletvekilinin geçmişte yaşadığı işkencelerden, kötü muamelelerden bahsettim. O kadın milletvekilimizin geçmişte yaşadığı, çok genç yaşta kendisine reva görülen ağır muameleleri ve işkenceleri kendisi de anlattı.

ANLATTIKLARIMIN İÇİNDEN BAZI SÖZLER CIMBIZLANDI

Kürt meselesinde red ve inkarın daha kronik hale geldiğini, insanların isyan ettiğini, ben de onları yaşasaydım belki isyan edip dağa çıkardım diyerek geçmişte yaşananları güçlendirmek istedim. Yoksa 'herkes dağa çıksın' anlamında kullanmadım. Bu yaşanan olaylar 10 yıldan beri, özellikle hükümetimiz döneminde red ve inkar ortadan kalktı. Biz kabulle yola çıktık. Bu ülkede yaşayan 25 milyonun etnisitesi ne olursa olsun bizim vatandaşımızdır, kader arkadaşımızdır. Onun kimliğini, kültürünü, yazısını ve hiçbir şeyini inkar etmeyeceğiz diye yola çıktık. Eskiden yaşanan işkencelerin artık bu dönemde yaşanmadığını, güçlü bir siyasi irade ile geçmişteki olaylardan hesap sorulduğunu ve artık dağa çıkmak için bir sebep kalmadığını ifade ettim. Benim dediklerimin herkesçe çok iyi anladığı kanaatindeyim. Bir kısım 'keşke dağa çıkarım' cümlesi olmasaydı dendi. Aynı şey Diyarbakır Emniyet Müdürü'nün de başına geldi. Onun bir cümlesine karşı çıkılmıştı. Bir hukukçu olarak söyleyeyim. Yıllarca mahkemelerde ifade özgürlüğü ile ilgili davaları takip etmiş birisi olarak bir insanın ne konuştuğuna bakarak karar verebilirsiniz. 1,5 saat konuşuyorsunuz onun sadece bir cümlesini alarak 'bunda suç vardır' diyemezsiniz. Önüyle arkasıyla bakmanız lazım.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri