Arınç Diyarbakır'da konuştu alkış aldı!

Arınç, Diyarbakır ziyaretinde Kürt kimliğinin şerefli bir kimlik olduğunu söyleyerek, Kürtçe sözlük müjdesi verdi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kürtçe'nin yıllarca ret ve inkar edilmiş bir dil olduğunu söyledi. Kürt kimliğinin şerefli bir kimlik olduğunu ifade eden Arınç, bugünkü anarşinin ve şiddetin temelinde, yıllarca yürütülen ret ve inkar politikaları yattığını kaydetti. Diyarbakır'a şiddetin yakışmadığını anlatan Arınç, AK Parti'nin bölgede baskıya ve adam kaçırmalara rağmen siyaset yaptığını ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve AK Parti milletvekilleri ile açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Arınç, AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. 

Diyarbakır'da parti binalarının pek çok defa saldırıya uğradığını, bu nedenle buranın ''Gazi bina'' olduğunu ifade eden Arınç, baskıya rağmen bölgede siyaset yaptıklarını anlattı. AK Parti'ye karşı baskı kurulmaya çalışıldığını söyleyen Arınç, şöyle konuştu:

 ''Bölgede AK Parti siyasetine karşı baskı, kundaklama ve şantaj, yeri gelirse kaçırma ile başka usuller kullanılıyor. Diyarbakır'da sadece AK Parti siyaset yapıyor. Şiddeti, tehdidi, baskıyı kullanmayan, başkalarını ötekileştirmeyen hemen hemen tek parti AK Parti'dir. Bizim cesaretimizde değişiklik yok.

Şırnak'a, Hakkari'ye, Şemdinli'ye ve Çukurca'ya gittiğimiz zaman önde, arkada korumalarla yüzlerce binlerce insanı niye korkuya, endişeye düşürelim. Bu bize reva mı? Biz buna müstahak mıyız? Bunu yapanlar, ne zaman bundan vazgeçecekler? Nedir bu patlayıcı, uzun namlulu silahlar? Bize yakışmıyor bunlar. Bu cennet vatanda bin yıldan beri birbiriyle kucaklaşmış, kader birliği yapmış insanların şimdi huzursuz, endişeli, korkulu hali bize de yakışmıyor, Diyarbakır'a da, ülkemize de yakışmıyor.''

"ŞİDDETİN TEMELİNDE RET VE İNKAR POLİTİKALARI YATIYOR"
 
Arınç, siyaset ve demokrasinin hiç bir zaman zorbalığı kabul etmediğini, şiddetle silahla hiç bir doğru yere varılamayacağını vurgulayarak, şunları söyledi:

''Eskiden 'Bu ülkede Kürt yoktur' deniyordu. Biz 'Bu ülkede bin yıldır Kürt kardeşlerimiz var' dedik. Kürtçe konuşmak yasaktı. 'Hayır herkes dilini öğrenecek, dilini konuşacak hükümet onlara yardımcı olacak' dedik. Bunlar bir insanın kimliğini ifade etmesi için gerekli şeyler. Bunun için parti kurmaya, hükümete beyanname yazmaya gerek yok. Allah'ın insanlara tanıdığı hakları biz kendi cebimizden vermiyoruz ki. 'Ben şu kimliğimle yaşayacağım ve bunu ifade edeceğim' diyen birisine karşı 'Hayır sen yoksun, aslında sen filansın' diye ret ettiniz de ne oldu? Bugünkü anarşinin ve şiddetin temelinde bu ret ve inkar politikaları yatıyor. Bu ülkede darbeler yapanların ortaya koyduğu inkar politikalarından AK Parti hesap soruyor. Bu bizim milletimize verdiğimiz sözdür.''

"KÜRT KİMLİĞİ ŞEREFLİ BİR KİMLİKTİR"
 
Etnik kökenin inkar edilemeyeceğini ve birini diğerinden üstün yapmayacağını söyleyen Arınç, AK Parti olarak inkarcı politikaları bıraktıklarını söyledi. "Kürt kimliği şerefli bir kimliktir" diye konuşan Arınç, savunmalarını Kürtçe yapmak isteyenlere karşı mahkemelerin gösterdiği tutumu da eleştirerek bu konuda yasal düzenlemenin yapılacağını ve herkes kendi anadilinde savunmasını ve ifadesini rahatlıkla yapabileceğini anlattı. 

Kürtçe'nin okullarda seçmeli ders olduğunu, ama yıllarca ret ve inkar edilmiş bir dili okutacak öğretmen bulmakta zorluk çektiklerini, bunun için üniversitelerden formasyon programı uygulamalarını istediklerini bildiren Arınç, ''Bu dili biliyorum diyenler kısa eğitimden sonra Kürtçe öğretmeni olarak başlayacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı ders kitabını hazırladı. Ben de Türk Dil Kurumu'na talimat verdim; mükemmel bir Kürtçe-Türkçe lügat hazırlayacaklar'' ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri