Arif Aytekin: Güven sorunu var

Allianz Türkiye tarafından düzenlenen “KOBİ’lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara” buluşmalarında konuşan Allianz Türkiye Genel Müdürü Arif Aytekin, “Sigorta bilincini artırmamız lazım. Sektörün güven endeksi gerilerde, güveni artırmamız lazım” dedi

“KOBİ’lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara” buluşmalarının ilki Konya'da gerçekleştirildi. Allianz Türkiye tarafından organize edilen ve Konya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yapılan buluşma Haber Türk Televizyonu’ndan da canlı olarak yayınlandı. Sunuculuğunu Noyan Doğan’ın yaptığı Bakış Programında Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Allianz Sigorta Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Arif Aytekin, Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Türkölmez, sigorta sektörünü konuştu. Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç de canlı yayın sonrası söz aldı. Programı salonda Vali Yardımcısı Hasan Karataş, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara, KOBİ ve sektör temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

SİFORTA BİLİNCİ ARTMALI

Programda ilk olarak söz alan Vali Yardımcısı Hasan Karataş, “Etkinliğin Konya’da düzenlenmesinden dolayı memnun olduklarını belirterek, “Konya tarım kenti olarak biliniyor fakat biz ayrıca sanayi ve turizm şehriyiz. Konya ekonomik olarak üzerine düşen görevi yerine getiriyor. KOBİ’ler açısından ciddi bir büyüme kat ettik” dedi. Daha sonra söz alan Allianz Sigorta Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Arif Aytekin de yaptığı konuşmada, programı KOBİ’lerin yoğun olarak bulunduğu Konya’da düzenlemeyi uygun bulduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Konya’da 30 bin KOBİ ve gelişen bir sanayi var. Konya’da sigortalılık oranı Türkiye ortalamasının altında. Ülkemizde sigortalılık da dünya ortalamasının çok altında. Sigortacılık çok önemli bir sektör. KOBİ’ler sigortaya gerekli parayı ayırması lazım. İşletmelerin yüzde 99’u KOBİ, ihracatın yüzde 60’ını KOBİ’ler yapıyor. Fakat KOBİ’lerin yüzde 50’si sigortasız. Sigorta bilincini artırmamız lazım. Sektörün güven endeksi gerilerde, güveni artırmamız lazım.”  

ÇEŞİTLİLİĞİN ARTIRILMASI LAZIM

Daha sonra söz alan Selçuk Öztürk de, sigorta işinin bir güven meselesi olduğunu belirterek, “Avrupa’da yürürlükte olan pek çok sigorta sistemi ülkemizde uygulanmıyor. Sigorta çeşitliliğinin artması lazım. Konya olarak işsizliği Türkiye ortalamasının altına çektik. İhracatta da iyi bir noktadayız. Yüzde 10 Türkiye ortalamasının üzerinde performans gösterdik” dedi.  Memiş Kütükcü de konuşmasında şu ifadeler yer verdi: “Konya’da sigortalama rakamlarına bakıldığında bir düşüklük var fakat sigorta sektörünün kendini sorgulaması lazım. Rakamlara bakarken zorunlu sigortalara değil, gönüllü sigorta rakamlarına bakmak lazım. Tasarrufun artırılamaması Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri. İnsanlara tasarrufun önemini anlatmak lazım.” Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Türkölmez de, “Sadece işyeri değil, çalışanların da sigortalanması lazım. Genç bir nüfus var. Bu genç nüfusun beklentileri de yüksek. Hayat, sağlık sigortalarının sunulması lazım. Konya’da sigortalılık durumu düşük seviyelerde. Gerideyiz ama bireysel emeklilik ile ilgili adımlar atıyoruz. Otomatik sigortalılığın olacağı alternatif bir sigorta sisteminin olması lazım. Bunun da büyük firmalardan başlaması lazım. 

OTOMATİK KATILIM NETLEŞMEDİ

Son olarak söz alan Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç de sigortacılık alanında bazı sorunların olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: “Trafik sigortası noktasında şikayetler var. Otomatik katılım çok konuşuluyor fakat karar verilmedi. Bakanlıklar, hükümet ortak karar verecek. Net bir şey söyleyemeyiz. Bir emeklinin rahat bir yaşam sürmesi ile aldığı rakamın farklarını topladığımız zaman 95 milyar TL açık çıkıyor. Dünyada bunu telafi etmek için 1., 2., 3. basamak gibi uygulamalar var. Örneğin İngiltere’de işverenden çalışanına ekstra bir emeklilik planı oluşturması isteniyor. Bir emekli bin 500 TL para alıyorsa otomatik katılma sonucu bunun üzerine ekstra bir para ödeniyor.” “KOBİ'lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara” buluşmasının, Allianz Platformu Motto Müzik’in ünlü Youteber’ları Timur Akkurt ve Ekin Kollama’nın da yer aldığı ikinci bölümünde Konya Selçuk Üniversitesi öğrencileri ile "Kariyer Buluşması" gerçekleştirildi. Gençlerin kariyer planlamalarını doğru yapmaları ve bilinçli tercihler ile mesleklerini seçmelerini sağlamak amacı ile düzenlenen “Kariyer Buluşması”nda öğrenciler, Allianz Türkiye uzmanlarınca özgeçmiş hazırlama ve mülakat tekniklerine kadar birçok konuda bilgilendirildi. 28 Nisan Perşembe günü de Allianz Türkiye uzmanları, tüm katılımcı KOBİ'lerle tekrar bir araya gelerek,  ücretsiz risk yönetimi eğitimi verecek.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri