Arıcılar, Arılarını Manavgat'ta Arı Kuşu Ve Kirpiye Kaptırıyor

Antalya Manavgatlı bal üreticileri, oğul arıların yüzde 50'sini kertenkele, arı kuşu, kurbağa, eşek arısı ve kirpiye kaptırıyor. Manavgat'ta bal üreticileri, arıları kirpilerin yememesi için kovanları altına 30 santimetrelik yükseklik...

Antalya Manavgatlı bal üreticileri, oğul arıların yüzde 50'sini kertenkele, arı kuşu, kurbağa, eşek arısı ve kirpiye kaptırıyor. Manavgat'ta bal üreticileri, arıları kirpilerin yememesi için kovanları altına 30 santimetrelik yükseklik koyuyor.

Bal üreticileri, arıları kirpi, eşek arısı, arıkuşu ve kertenkelenin yemesinin üretim rekoltesini de düşürdüğünü belirtiyor. Manavgat'ın Çavuşköy Mahallesi'nde arıcılık yapan Hasan Eser, bölge aracılarının en önemli korkusunun arılarını arı kuşu, kirpi, kertenkele ve eşek arısına yedirmesi olduğunu söyledi. Manavgat'ta 30 yıldır Çavuşköy'de organik bal ürettiğini belirten Eser, son 3 yıldır anaç arıların yüzde 50'sini kirpi, eşek arısı ve arı kuşuna kaptırdığını kaydetti. Eser, "Arılarımın yarısını kirpi, arı kuşu ve eşek arılarına kaptırdım. Oğul arılarımı kirpilere kaptırdım. Bu sene ürettiğim organik balda yüzde 50 düşük olacak. " diye konuştu.

Manavgat Bal Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Kocademir, arı kuşu, eşek arısı ve kirpi yoğunluğuna bağlı en fazla arı kaybının Manavgat'ta yaşandığını söyledi. Manavgat'ta bal üreticisinin kovandaki arısının yüzde 50'sini arıkuşu, eşek arısı ve kirpiye kaptırdığını belirten Kocademir, bununda bal rekoltesinin düşürdüğünü söyledi. Bölgede anaç araların havada yüzde 65'nin erkek arıyla çiftleşmesi anında arı kuşunun kaptığını belirten Kocademir, "Kovanların altına yükseklik konmazsa arıları kirpiler yiyor. Bal üreticileri, kovandaki arıları kirpilere kaptırmamak için kovanı 30 santim yükseltsin. Kirpiler akşamları oğul arı yemeyi çok seviyor. Arıcılar kovanlarını sürekli kontrol etsin. Kontrol etmezse kirpi, eşek arası, kertenkele ve arı kuşları kovanlardaki arıları bitirebilir. Bölgemizdeki arı kuşu yoğunluğu, bal üreticilerinin en korkulu rüyası." diye konuştu.

Manavgatlı bal üreticisi Mehmet Karabacak, bölgedeki arı yetiştiricilerin, arıcılık yapmada korkularının arılarını kirpi, arı kuşu ve eşek arısına kaptırması olduğunu söyledi. Anaç araları genelde arı kuşlarının havada erkek arıyla çiftleşmede yediğini belirten Karabacak, zeminle sıfır kovanların kirpilere davetiye çıkardığını, arıların koruması için kovanların yerden 30 santim yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.

Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre geçen yıl 155 ton bal üretildiği belirtildi. İki yıl öncesi ise bu rakamın 305 ton olduğu dile getirildi. İlçede 275 bal üreticisi, 11 bin adet arı kovanında bal üretimi yapıyor.

Manavgat'ta bal fiyatları 45 ile 125 lira arasında alıcı buluyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri