Arıboğan: Menajerlerden bıktık

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanvekili Lutfi Arıboğan, Türkiyedeki menajerlik sistemini değerlendirerek, Lisanssız ve bu sektörün geleceğini düşünmeyen, sorumsuz diyebileceğimiz insanların menajerlik adına yarattığı sorunlar zaman zaman Türk futbol
Arıboğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, son yıllarda sektörün ve rakamların büyümesi sonrasında ehil olmayan kişilerin menajerlik adına faaliyette bulunduklarını belirterek, “Son yıllarda sektörün ve rakamların büyümesiyle, profesyonelleşmenin daha artmasıyla maalesef sektörün içerisine bu işin eğitimini almamış kişiler dahil olmuş durumda. Bunlar bir şekilde oyuncuları ve antrenörleri temsil ediyorlar yada kulüplerle ilişkiler içerisine giriyorlar. Maalesef kulüplerimiz de bunlarla ilişkilere giriyorlar. Bu nedenle sorunlar yaşanabiliyor” diye konuştu.
BU SORUN, TFF’NİN TEK BAŞINA ÇÖZECEĞİ BİR SORUN DEĞİL
Kulüp, oyuncu ve antrenör kapsamında bilinçli olan kesimin yanında, bilinçsiz olanların da varolduğunu anlatan başkanvekili Arıboğan, “TFF olarak bu konuda çok ciddi olarak uyguladığımız talimatlarımız var. TFF talimatları ile bir oyuncunun ve antrenörün nasıl temsil edileceği ile ilgili kurallar var. Buradaki sorun şu. Talimatlarımız gereği bir kişinin nasıl temsilci, oyuncu menajeri olacağı konusu belirlenmiş durumda. UEFA normlarındaki sınavla lisans veriliyor. Bizim sistemimizde, Türk futbolundaki sorun bu lisansa sahip olmayan insanların yarattığı gayri ciddi uygulamalar” dedi.
Yaşanan olumsuzlukları, genel olarak söylediğini ve her transfer döneminde bu sorunların yaşandığına dikkati çeken Arıboğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sorun tek başına TFF’nin çözeceği bir sorun değil. Çünkü bu sorunu kulüplerimiz yaşıyor. Kulüplerimiz de bu konuda son derece kurallı olmak durumundalar. Talimatlarımız gereği belli ciddiyetteki, belli kalibredeki insanlara temsilcilik lisansı veriyoruz, ama aynı zamanda bunu yaşayan kulüplerimizin de bu işi ciddi yapan insanlarla çalışmaları gerekiyor. Hem oyuncu, hem antrenör, hem de kulüplerimizin federasyonla birlikte bu işe çözüm üretmesi gerekiyor. Futbol sektörünün içerisinde, bu sektörün geleceğini düşünmeyen, oyuncunun, antrenörün ve kulübün geleceğini düşünmeden, sorumsuz insanların yarattığı kaosa bir son vermek gerekiyor.”
LİSANSSIZ MENAJERLERLE ÇALIŞIYORLAR
TFF Başkanvekili Lutfi Arıboğan, sözkonusu lisansa sahip menajer ve temsilcilerin Türkiye’de çalışmasının TFF’nin izniyle olduğunu vurgulayarak, “Kulüpler, oyuncular ve antrenörler, maalesef lisansı olmayanlarla çalışıyorlar. Son yıllarda yaşananlar kontrol edilemez hale geldi. Kulüpler Birliği ile birlikte ve diğer kulüplerimizle ortak çalışma yaparak, fotoğrafı tam çekmemiz gerekiyor. Çok ciddi önlemler, yaptırımlarımız olacak bu konuda” şeklinde konuştu.
Lisansı olmayanlara bir izin vermelerinin sözkonusu olmadığını ifade eden Arıboğan, şöyle dedi: “Lisansı olmayanlar çalışamazlar. O yüzden bir oyuncunun lisansı olmayan bir menajerle anlaşmaması ve çalışmaması gerekir. Resmi evrakla bunu yapamazlar. Temsilci olamazlar. Bir resmi lisans sahibi menajer, birini temsil ederken bunu TFF’ye bildirir ve onay alır. Piyasada sorun yaratan insanlar belgeye sahip olmayan insanlar. Yani yasadışı çalışanlar.” Lisanssız çalışan menajer ve temsilcilerin yasal olanlardan daha fazla olduğuna vurgu yapan Lutfi Arıboğan, “Bir oyuncunun, bir temsilciyle anlaşma noktasında karışık bir durum var. O karışıklığın yarattığı durumların içinden çıkılmıyor. Yasadışı veya yasal çalışanlar konusunda bir istatistiğimiz yok. Çalışanların kayıt altına alacağımız bir belgesi yok. Kulüplerin yaşadığı sorunlardan duyduğumuz kadarıyla lisansız çalışanlar daha fazla” dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri