Yıllardır tarım arazileri miras yolu ile bölüne bölüne bugünkü halini almış olup,bu durum geçte olsa, devletinde ciddi kararlar almasını sağlamıştır. Nedeni ise arazilerin bölünmesiyle Türkiye genelinde 20 milyon dekar arazi sadece köylü dilinde (an veya araziler arasında sınır denilerek ) atıl şekilde kullanılamamaktadır. Anne veya babasından miras kalan tarım arazisi olan milyonlarca vatandaş için son gün 31 Ağustos. Mahkemeler, anlaşma ve intikal sağlanamamış miras arazileri ‘ehil mirasçı’ olarak seçeceği kardeşlerden birine veya üçüncü bir şahsa satabilecek.
**
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasını engellemek için Mayıs 2014′te çıkarılan kanun çerçevesinde son bir yılda anne veya babasından miras kalan tarım arazilerinin intikal işlemlerini yapmayan vatandaşlara 3 aylık ek süre vermişti.
Süre geçen yıl, Ağustos ayın da bitti ve Yıllık 17 milyar liralık ekonomik kayba neden olan tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engellemek amacıyla geçtiğimiz yıl Mayıs ayında çıkarılan kanun çerçevesinde tarla miras kalan çocuklara arazi bölünmeden aralarında anlaşmaya varmaları için bir yıllık süre tanınmıştı. Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Vatandaşlara 3 ay ek süre vermişti.Anlaşma sağlanamazsa ve intikal gerçekleşmezse mahkeme süreci başlayacak.” Diyerek gerekli uyarılar kurumlar vasıtası ile yapılmıştı...
**
Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas olacak. Mirasçılar arasında anlaşma sağlanması halinde, mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir yıl içerisinde tamamlanacak. Mirasçılar, miras bırakanın ölümünden sonra terekede bulunan tarımsal arazi ve işletmenin mülkiyeti hakkında; bir mirasçıya veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini karşılaması durumunda birden fazla mirasçıya, Türk Medeni Kanunu'na göre kuracakları aile malları ortaklığına veya kazanç paylı aile malları ortaklığına, mirasçılarının tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kuracakları bir limited şirkete ve mülkiyetin üçüncü kişilere devrine karar verebilecek. Mirasçılar arasında anlaşma sağlanamadığı takdirde, mirasçılardan her biri yetkili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açabilecek. Bu durumda sulh hukuk hakimi, tarımsal arazi veya işletmenin mülkiyetinin; tespit edilen ehil mirasçıya devrine, birden çok ehil mirasçının bulunması halinde öncelikle asgari geçimini bu işletmeden sağlayan mirasçıya, bunun bulunmaması halinde bu mirasçılar arasından en yüksek bedeli teklif eden mirasçıya devrine, ehil mirasçı olmaması halinde mirasçılar arasından en yüksek bedeli teklif eden mirasçıya devrine karar verebilecek. Birden fazla ehil mirasçı olması ve bu mirasçıların miras dışı tarımsal arazilere sahip olması durumunda, bu mirasçıların mevcut arazilerini yeter gelirli büyüklüğüne ulaştırmak veya bu arazilerin ekonomik olarak işletilmesine katkı sağlamak amacıyla, hakim tarım arazilerinin yeter gelir büyüklüğü aranmaksızın bu mirasçılara devrine karar verebilecek.
**
Özet olarak 3 seçenek var!
“Eskiden anne ya da baba vefat ettiğinde arazi çocuklara paylaştırılıyordu. Herkes hisseli olarak tapuya yazılıyordu. Bu da tarım arazilerini parçalıyordu. Parçalanan arazilerde yapılan üretim kimseye yetmiyordu. Kanundan sonra kimse kafasına göre arazi satamaz. Bu konuda üç usul belirlendi. İlki, mirasçılar araziyi bedeli karşılığı tek bir kardeşin üzerine devredebilir, ikincisi tarlayı kurulacak ‘aile malları ortaklığı’ ile bütün mirasçılar birlikte işletebilir, üçüncüsü, arazi üçüncü şahsa satılabilir. Miras kalan arazilerin intikal işlemlerinde damga vergisi, harç gibi masraflar için muafiyet sağlanacak. Yeterli ödeme gücü olmayan mirasçılar için düşük faizli kredi kolaylığı tanınacak.
Son söz mahkemenin
Arazi konusunda anlaşma sağlanamaması halinde mahkeme sürecinin başlayacağının altını çizen bakanlık yetkilileri “Mahkeme, kardeşlerden birini ‘ehil mirasçı’ seçerek bedeli karşılığı araziyi verecek ya da üçüncü bir şahsa satacak” dedi. Gecikmiş bir kararda olsa ülkemizde ivedi bir şekilde toplulaştırma yapılmalı ve atıl olan yukarıda söylemeye çalıştığımız an veya sınırların tarım alanına kavuşturulmalı her yönde iyi olacaktır...