Arapça tabelalar sökülecek

Birçok şehirde görüntü kirliliğine neden olduğu iddiasıyla ve Türkçe'nin korunmasının gerekçe gösterilmesiyle Arapça tabelaların kaldırılması kararı alındı. Vatandaş, İngilizce dururken Arapça tabelaların kaldırılacak olmasını ise uygun bulmuyor

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı Adana, Hatay, Gaziantep'ten sonra gözler Konya'ya çevrildi. Basına yansıyan haberlere göre tabelaların kaldırılmasına gerekçe olarak görüntü kirliliğine neden olduğu gösterildi. Ayrıca Türkçe'nin korunmasına yönelik bir adım olarak gösterildi. Uzmanlar ve vatandaşlar, duruma sert tepki gösterdi. Konya Zabıta Müdürlüğü ise yaptığı açıklamada tabelaların kaldırılmasının sadece Suriyeliler'e yönelik olmadığını, bu uygulamanın bütün esnafı kapsadığını bildirdi. Ana artel ve caddelerde tabela sökümlerine başlandığı söylendi. Mahalle arasındaki etli ekmekçilerin, küçük bakkalların ve daha çbirçok esnafın da tabelalarının söküleceğini yineledi.

UFUKSUZ BİR DAVRANIŞ AYIPTIR

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi  Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, tarihi hoşgörünün elden bırakılmaması gerektiğini dile getirdi. Kültür ve değerler bakımından Suriyeliler'in Türklerin bir parçası olduğunu ifade etti. Arabacı, “Eğer gerçekten Arapça tabelaları, bu sebep ile kaldırmışlarsa ufuksuz bir davranış sergilemişlerdir. Bize yakışmayan bir tutum olmuş. Dil öğreninceye kadar Arapça tabelaların asılmasında sakınca yok. Gelelim ülkemizde İngilizce ve Rusça tabelalar bile var. Bavul ticaretini teşvik etmek için Rus tabelalara göz yumulduğunu unutmadık. Yanlış bir adım” açıklamalarında bulundu.

ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Zabıta Müdürlüğü yetkilileri, tabela sökülmelerinin sadece Suriyeliler'e yönelik bir eylem olmadığını; alınan karar ile bütün dükkanların tabelalarının indirileceğini aktardı. Bu uygulamanın 2016 yılının 7. ayı gibi başladığını, son bir hafta içinde de tekrar hayata geçirildiğini kaydeden Yetkililer, şunları kaydetti: “Geçen hafta Büyükşehir Belediyesi'nin kendi tabelasını bile indirdiler. AK Parti'nin levhasını bile indirdiler. Bu uygulamayı sadece Arapça tabelalara mal etmek olayı amacından saptırmaktır. Ana artel ve caddelerde çalışmaları hız verildi. Mahalle arasındaki dükkanlarda bu kapsama alınıyor.”

VATANDAŞ TEPKİSİNİ DİLE GETİRDİ

Sosyal medya üzerinden yayılan haber ve paylaşımların ardından vatandaşlar, uygulamanın Konya'da da yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Sadece Arapça tabelaların sökülmesini ise doğru bulmadıklarını belirtiyor. Vatandaş, “Dükkanların bir kısmında İngilizce isimlerde yer alıyor. Bu uygulamanın sadece Arapça tabelalara yapılması kabul edilemez. Ayrım yapılması doğru değil. Türkçe dilinin korunmasına yönelik önlemleri o yabancı tabelalar asılırken düşünmediler mi?” dedi.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri