Arap ülkeleri tatbikatta yok

Anadolu Kartalı 2015 Eğitim Tatbikatı, Konya'da devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda tatbikata katılmayan ABD'nin bu yıl tatbikatta 12 uçakla yer alması dikkat çekti. 2013 ve 2014 yılında tatbikata büyük ilgi gösteren Arap ülkelerinden ise hiçbir ülke katılı

Dünyanın en kapsamlı tatbikatlarından olan Anadolu Kartalı 2015 Eğitim Tatbikatı 8 Haziran'dan bu yana devam ediyor. Tatbikat, Türkiye’nin ev sahipliğinde ABD, Almanya, İngiltere, İspanya, Pakistan, NATO ile Türkiye Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri unsurlarının iştirakiyle 8 Haziran'dan bu yana Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda icra ediliyor. Eğitime, ABD 12 adet F-15C, Almanya 1 adet A-310, İngiltere 6 adet EF-2000, İspanya 6 adet F-18, Pakistan 6 adet F-16, NATO 1 adet E-3A, Türk Hava Kuvvetleri 12 adet F-4E 2020, 42 adet F-16, 1 adet KC 135 Tanker, 2 adet CN-235, 1 adet AS-532, 1 adet E-7T Havadan Erken İhbar Uçağı, Kara Kuvvetleri 2 adet Atak ve 2 adet S-70  Helikopteri, Deniz Kuvvetleri 1 Fırkateyn ve 2 Hücümbot ile katıldı. Brezilya, Cezayir, Danimarka, Endonezya, Estonya, Fas, Japonya, Katar, Kore Cumhuriyeti, Kosova, Lübnan, Malezya, Moldova, Moğolistan, Romanya, Senegal, Slovakya, Slovenya, Şili, Tacikistan, Tunus ve Umman ise gözlemci olarak katıldı. Eğitim tatbikatına Türk Silahlı Kuvvetler'in tüm unsurları da katıldı.

ABD 12 UÇAKLA KATILDI

Bu yıl ki eğitim tatbikatına Amerika Birleşik Devletleri damga vurdu. ABD, 12 adet savaş uçağıyla katıldı. Avrupa ve ABD tatbikata ilgi gösterirken Ortadoğu devletleri pek ilgi göstermedi. Ortadoğu'dan hiçbir savaş uçağı gelmezken sadece Ürdün gözlemci gönderdi. Geçen yıl tatbikata İngiltere, İspanya, Katar, Ürdün ve NATO unsurları katılmıştı. Bu yıl tatbikata Ürdün ve Katar katılmazken İngiltere ve İspanya'dan bu yıl da katılım oldu. İsrail ise uzun süredir Anadolu Kartalı Tatbikatı'na alınmıyor. Arap ülkeleri ise geçtiğimiz yıllarda tatbikata yoğun katılım gösteriyordu. Bu yıl hiçbir Arap ülkesi tatbikata uçak göndermedi. Suudi Arabistan unsurları da eğitime katılmadı.

Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK) ise geçen yıl ilk kez katılmıştı.

OTELLERDE TATBİKAT YOĞUNLUĞU

Eğitimin amacı gerçeğe yakın savaş ortamında katılımcıların bilgi, beceri ve tecrübelerinin paylaşılması ve birleşik harekata yönelik eğitim seviyelerinin yükseltilmesi. Senaryo dahilinde, gerçeğe yakın savaş ortamında, tüm katılımcıların bilgi, beceri ve tecrübelerinin paylaşılması ve birleşik harekata yönelik eğitim seviyelerinin yükseltilmesinin amaçlandığı eğitim tatbikatı, 400 kilometre eni ve 300 kilometre boyundaki Konya hava sahasında gerçekleşiyor. 2 farklı grup olarak havalanan uçaklar, sanal mühimmatla birbirine üstünlük sağlıyor.  Ayrıca Konya'daki otellerde de yoğunluk yaşanıyor. Tatbikata katılan ülkeler Konya'daki otellerde yerlerini haftalar öncesinden ayırttı. Otellerde kalan pilotlar için yoğun güvenlik önlemleri de alındı. Anadolu Kartalı 2015 Eğitim Tatbikatı 19 Haziran'a kadar sürecek.

KERİM ATICI merhabahaber.com

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri