Arap Ülkeleri Mescid-i Aksa Saldırılarına Sessiz Kalmamız İçin Baskı Yapıyor

Filistin İslami Hareketi lideri Raid Salih, bazı Arap hükümetlerinin kendilerine İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarında sessiz kalmaları konusunda baskı yaptığını iddia etti. Kudüs’te İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik...

Filistin İslami Hareketi lideri Raid Salih, bazı Arap hükümetlerinin kendilerine İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarında sessiz kalmaları konusunda baskı yaptığını iddia etti.

Kudüs’te İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıları sebebiyle tansiyon yükselirken, Filistin İslami Hareketi lideri Salih’ten ilginç bir açıklama geldi. El Cezire’ye konuşan Salih, Arap ülkelerinin Kudüs ve Mescid-i Aksa konusundaki tutumuna sert eleştiriler yöneltti.

Salih, Ürdün’ün başkenti Amman’da gerçekleşen Ürdün Kralı Abdullah, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun üçlü zirvesinin bir sonuç getirmeyeceğini savundu.

”Bu zirve bin defa da tekrarlanırsa hep havada kalacak.” diyen Saih, “Bu zirvelerde İsrail olumlu açıklamalar ve güzel vaatlerde bulunabilir. Kerry taahhütlerde bulunabilir. Ancak İsrail’in Kudüs ve Mescid-i Aksa işgali sürdüğü sürece saldırılarında devam edeceği, İsrail’in terör eylemlerinin süreceği anlamına geliyor. Bu tür zirveler Filistin halkının, kutsal mekanlarına, toprağına bağlı vicdanını boğmaya çalışıyor. Boğulmaya çalışılan bir halkın çektiği acıyı seslendirmeye hakkı yok mu? Boğazını kesmeye çalışan eli engellemeye hakkı yok mu? Mescid-i Aksa’nın altına tünellerin yapılmasını engellemeye çalışmasın mı? İsrail askeri Kur'an-ı Kerim'e tekme atarken yer yüzündekiler Kudüslülerin ne yapmasını bekliyor? Keryy’nin tatlı açıklamalarına Filistinliler kabul ettik, İsraillilere çiçek dağıtalım mı? desin. Bu ötesi olmayan bir aptallıktır.” şeklinde konuştu.

İsrail’in Filistinlileri sorun çıkarın bir taraf olarak saf dışı bırakarak yeni bir eksen oluşturmaya çalıştığını ifade eden Raid Salih, "Acı veren olaylardan biri de şu anki yaşananları da aksettiren gelişme, İsrail Kudüs’te ve Mescid-i Aksa’da her konuda taviz vermiş havası oluşturarak Arap, ABD ve İsrail’den oluşan bir eksen oluşturmak istiyor. Geride sadece sorun çıkaran Filistinliler var. Maalesef, bazı Arap yöneticiler Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarda sessiz kalmamız için bize baskı kurmaya çalıştılar. Ancak, biz bunu reddettik. Onlara ‘Vallahi bir saniye bile işgalci İsrail’in Mescd-i Aksa'ya zalimane saldırısına izin vermeyeceğiz." dedik. Ondan sonra yaşananlar herkesin malumu.” şeklinde konuştu.

Sunucunun ısrarlı sorusuna cevap veren Salih,”Evet birçok kez hükümetler bu konuda baskı yaptı.Aksa’nın İmaresi adlı bir kuruluş vardı. Bayan ve erkek olmak üzere bin 100 talebesi vardı. İlmi olmak üze Aksa’nın korumasını da üstleniyorlardı. Ancak bazı Arap çevreler onlara 'sessiz kalın. İsrail’in kuşatmalarına itiraz etmeyin' dedi. Bu müessese denilene itiraz ettikten sonra işgalci İsrail bu kuruluşu gayrimeşru göstererek faaliyetlerini engelleme çalıştı. Bu yaşadığımız çok sayıda örnekten sonuncusuydu. Bunun gibi çok fazla örnek var.” açıklamasında bulundu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri