Arap Birliği'nde Suriye çatlağı

Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan Arap Birliği toplantısı, Suriye konusunda Lübnan ve Katar temsilcilerinin görüş ayrılığına sahne oldu.

Toplantının açılış oturumunda konuşan Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur, Suriye'nin Arap Birliği üyeliğinin, rejimin kendi halkına yönelik saldırıları nedeniyle askıya alınmasına ilişkin kararın iptali çağrısında bulundu.

''Suriye'deki olaylar hepimizi üzüyor ve çözümünde başarısız kaldık. Yapabildiğimiz tek şey Suriye'nin Arap Birliği üyeliğini askıya almak oldu'' diyen Mansur, Suriye'deki krizin sona erdirilmesinin siyasi çözümü gerektirdiğini vurguladı. Lübnanlı Bakan, Arap Birliği'nin kararlarının Suriye'deki şiddet olaylarında payı olduğunu savunarak, Şam'ın Arap Birliği'ne dönmesinin diyalog ve siyasi çözüm için hayati önem taşıdığını savundu.

Bakan Mansur, Suriyeli sığınmacılara yardım amacıyla ocak ayında Kuveyt'te yapılan bağışçı ülkeler konferansında alınan kararların da süratle hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Lübnanlı mevkidaşının çağrısına karşı çıkan Katar Dışişleri Bakanı Hammad bin Casim Al Sani ise, ''Suriye'yi kan gölüne çeviren, Arap Birliği'nin kararları değil kendi halkını öldüren Beşşar Esed'dir'' diye konuştu.

Arap Birliği, Suriye rejiminin kendi halkına yönelik saldırılarına devam etmesi üzerine 12 Kasım 2011'de bu ülkenin Arap Birliği'ne üyeliğini askıya almıştı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK), Suriye halkının meşru temsilcisi olduğu ve bu konumunun dünyanın birçok ülkesi tarafından teyit edildiği gerekçesiyle, Arap Birliği'nde Suriye'yi temsil hakkı verilmesi talebinde bulunuyor. Gözlemciler, Kahire'deki toplantının resmi gündem maddeleri arasında yer almamasına karşıılıkn üye ülke dışişleri bakanlarının bu konuda görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtiyor. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri