Arap baharı yumurta üreticisine yaz olarak dönecek

Ortadoğu'da yaşanan Arap Baharı değişimi, ihracatının büyük bölümünü Ortadoğu ülkelerine gerçekleştiren yumurta üreticilerini heyecanlandırdı
Ortadoğu'da yaşanan Arap Baharı değişimi, ihracatının büyük bölümünü Ortadoğu ülkelerine gerçekleştiren yumurta üreticilerini heyecanlandırdı. Şu an malum bölgelere ihracatta sıkıntı yaşadıklarını ifade eden üreticiler, yeni oluşumların tamamlanmasıyla ihracatta patlama beklediklerini belirtti.
Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Ali Aydoğan, Türkiye'nin Çin'in ardından dünyada en çok yumurta ihraç eden ülkeler arasında ilk sıralarda geldiğini belirterek, "Ancak söylemeliyim ki kalite olarak şu an bizden daha kaliteli yumurta üretip ihraç edebilen ülke yok denilebilir. Diğer yumurta ihraç eden ülkeler kaliteden çok maliyeti düşük tutma ve üretimi artırma yolunu tercih ediyor. Biz kalite olarak dünyanın en kaliteli yumurta ve tavuğunu üreten ülkeyiz diyebilirim. Yumurta ve kesimlik tavuk üretirken kullandığımız malzemenin fiyatından çok kalitesine önem veriyoruz ve en kaliteli ürünü kullanmaya gayret ediyoruz. Diğer ülkeler ise belirlenen sağlık koşulları sınırlarında en kalitesiz ve ucuz ürünü kullanmayı tercih ediyor. Bu da yumurta ve tavuğun kalitesinin düşmesine neden oluyor. Şu an dünyada Çin, 24 milyon tonluk ihracatla yumurta ihraç eden ülkelerin başında geliyor. Biz ise Çin'den sonra geldiğimiz iddiasındayız. Çünkü bizim ürünlerimizi tadan ve gören mutlaka bizden almaya devam
ediyor" dedi.

"BREZİLYA'DAN YUMURTA İTHAL EDİLİYOR"
Bir dönem özellikle Ortadoğu ve Basra Körfezi ülkelerine Brezilya'dan bile yumurta ithal edildiğini dile getiren Aydoğan, "Brezilya'dan gelen yumurta asgari 20-25 günde gemiyle bu ülkelere gelebiliyor. Belki doğru saklama koşulları altında bu yapılabilir ama bu süre zaten kalitesi kötü olan yumurtayı daha kötü bir hale getiriyor. Zaten, bizim ürünümüzle Brezilya'yı karşılaştıranlar bu farkı çok çabuk anlayabiliyor. Onlar, tavuğa verilmesi gereken vitamin, mineral ve diğer şeylerde kaliteli ve sağlıklı olanından çok ucuz ve maliyeti düşük olanları tercih ediyor. Bizse dışarıdan ithal ettiğimiz bu ürünlerde en kaliteli ve doğal olanı tercih ediyoruz. Bu da ürünümüzü daha kaliteli yapıyor." şeklinde konuştu.

"İHRACATIMIZ ARTTI"
Geçen yıla nazaran bu yıl Türkiye'nin yumurta ihracatında ciddi artış gözlendiğini dile getiren Aydoğan, "Geçen yıl günde 150 TIR'lık bir ihracatımız oluyordu. Bu da 50 milyon adet yumurta demek. Bu yıl ise bu rakamı 240 TIR'a kadar çıkardık. Geçen yıl sektör olarak 150 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu yılın ilk 7 ayında ise 180 milyon dolarlık rakamı yakaladık ve hedefimiz olan 250 milyon doları rahatça aşabileceğimizi düşünüyorum. Özellikle Rusya'nın ürünlerimizi almaya başlamasıyla bu rakamı çok rahat aşarız. Bölgede Ukrayna, bölge ülkelere yumurta ihraç ediyor ancak malları kalitesiz olduğu için bizim bu pastadan daha fazla pay alacağımız aşikar" dedi.

"ARAP BAHARI BİZE YAZ OLARAK DÖNECEK"
Türkiye'nin yumurta ihracatının önemli bir bölümünü Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirdiğini sözlerine ekleyen Aydoğan şöyle konuştu:
"Özellikle Irak, İran, bir dönem Libya, Mısır, Ürdün, gibi ülkeler ciddi yumurta ihracatı gerçekleştirdiğimiz ülkeler. Ancak son yaşanan Arap baharıyla birlikte Akdeniz'e kıyısı olan ülkelere ihracatımızda düşüşler yaşandı. Bunu gayet doğal buluyoruz. Ancak bu bahar rüzgarının tamamlanması ve yeni yönetimlerin başa geçmesiyle birlikte bu ülkelere olan ihracatımızda büyük bir patlama bekliyoruz. Birlik olarak Mısır, Libya gibi ülkelere heyetlerimizi gönderdik ve buralarda fizibilite çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu ülkelerde yeniden yapılanmanın tamamlanmasıyla birlikte ihracatta da artışlar yaşanacağını umut ediyoruz. Yari Arap Baharı'nın bize yaz olarak dönmesini bekliyoruz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri