"Aranan mezunlar yetiştiriyoruz"

Kampüs doyuruculuğu ve öğrenci memnuniyeti konusunda "Aplus" seçilen KTO-Karatay Üniversitesi, öğrencilere tanıdığı sosyal ve kültürel imkânların yanı sıra; verdiği eğitim ve burslarla yine en çok tercih edilen üniversiteler arasında yer alıyor

HER FIRSATA SAHİP ÜNİVERSİTEYİZ

İsmini, Selçuklular tarafından 1251 yılında yaptırılmış ilk Vakıf Yükseköğretim Kurumu niteliğinde olan Karatay Medresesi’nden alan KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, teorik eğitim ile birlikte verdikleri pratik eğitimlerle de alanında başarı işlere imza atacak donanımda öğrenci yetiştirdiklerine dikkat çekerek, "Üniversite olarak her fırsata sahibiz. İş arayan değil, işte aranan ve iş kuran mezunlar veriyoruz" dedi.


**Sayın Rektör, yeni bir tercih sürecine girildi. Bu süreçte ne gibi hazırlıklar yaptınız?

-Şuan tercih döneminin en yoğun olduğu vakitleri yaşıyoruz. Bu dönem, bir nevi hasat dönemidir. İşlerimizi sadece tercih dönemine bırakmıyoruz. Yıl boyu yaptığımız her bir etkinlik birer tanıtım örneğimizdir. Tabiri caizse yıl boyu yatıp da sadece tercih dönemlerinde sahada olmuyoruz. Bilimsel, kültürel ve sosyal aktiviteler ile biz zaten sürekli tanıtım yapıyoruz. Tercih sürecinde ise tanıtım organizasyonlarımızı artırdığımız da doğrudur. Bir taraftan tanıtım yaparken, bir taraftan da danışmanlık yapıyoruz. Bundan 20 gün önce Alanya'daydık. Bizi bir programa davet ettiler. Alanya  Belediyesi ile üniversitemizin Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi ile ortak bir proje kararı aldı. Belediye 3 tane tematik konu verdi. Biri kültür kompleksinin mimarı projesiydi. Diğeri yeni belediye binası yapılmış onun tanzimi ile alakalı  projeydi. 4. sınıf öğrencilerimiz proje dersi kapsamında projelerini hazırladı. Ortak komisyon, tamamlanmış projeler üzerinde bir değerlendirme yaptı. Sonunda dereceye girenler belirlendi. 17 öğrencimiz ödüle layık görüldü. Bundan daha iyi bir tanıtım olabilir mi? Alanya'da  üniversite var. Biz, bu başarımız ile oraya da damgamızı vurduk. İzmir'de psikoloji günleri yaptık. 150 öğretmen İzmir'de ciddi bir eğitimden geçti. Daha sonra Konya'da bin 300 civarında bu meslekten insanları toparladık, atölye çalışması yaptık. Konya'da bu programa katılmayan rehberlik hocası kalmadı. İzmir'de ayrıca iftar organizasyonu düzenledik. Bin kişilik kontenjan belirlemiştik, katılım hayli fazla oldu. Nostalji olsun diye fazla katılan misafirlerimize yer sofrası açtık ve onlara Konya yemekleri ikram ettik. Ankara'da, İstanbul'da üniversite olarak iftar yemekleri verdik. Türkiye genelinde değişik etkinlikler ile kendimizi gündemde tutmayı başardık. Tanıtımı doğal hali ile yaptık. Direniş Karatay filmimiz tüm Türkiye'de vizyona girdi. Bir üniversitenin ilk defa kendi tarihini konu alan sinema filmi yapması bizim için bir gururdur. Kariyer günü yaptık. Kültün sokağı ve spor şenliği yaptık. Önemli sanatçıları öğrencilerimiz ile buluşturduk. Öğrenci topluluklarımız 150'ye yakın etkinlik düzenledi. Kurumsal olarak, öğrencilerimizin etkinlik yapma konusunda önünü açtık. Topluluklarımız, proje üretme konusunda yarışıyorlar. Öğrencilerimiz ilçelere gidip, kütüphaneleri kitaplar ile doldurdular. Konya'ya gelen öğrencileri, gezdirdiler. Öğrencilerimiz Çanakkale'ye kendinden yaşça küçük öğrencileri götürdü. Öğrencilerimiz direniş 1251 isimli elektromobili üretti. Tanıtım politikasına yeni bir boyut kazandırdık. Yine söylüyorum tanıtımı sadece tercih sürecinde değil, 1 yıl boyunca yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz.


TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINA YAYILDIK

**Farklı şehirlerde üniversite tanıtımlarınız oluyor mu?

-Tercih noktaları oluşturduk. Sistem değişti, insanlara bunu iyi anlatmak gerektiğini düşünüyoruz. Ekip hazırladık, tercih danışmanlığı yapıyoruz. KTO Karatay Üniversitesi'ni tercih etmeyecek olan öğrenciler bile, tercih döneminde bizden yardım talep ediyor. Biz de seve seve elimizden gelen ne ise bilgilendiriyor ve öğrencileri bu perspektifte yönlendiriyoruz. 45 ilde şuan personellerimiz var. Akademik ve idari personelimiz başta olmak üzere; asistan öğrencilerimiz, lisansüstü bursiyerlerimiz belirlediğimiz noktalarda danışmanlık hizmeti veriyor. Durumlarına, memleketlerine ve eğilimlerine göre bu kadromuz belirlendi ve 45 ile dağıtıldı.45 ilin yanı sıra bu illerin önemli ilçe merkezlerinde ve Konya ilçelerinin büyük kısmında da üniversitemizin standları açılmış durumdadır. AVM'ler bizim standlarımız ile donatıldı. Bilboardlara üniversitemizin bilgilendirici çalışmaları yerleştirildi. Büyük bir emek var ortada. Geçen yıl, doluluklarda bir düşüklük oldu. Bu durum bizim üniversitemizi teğet geçti. Bu sene yine benzer sıkıntı bekleniyor. Umut ediyoruz ki, yine bizi teğet geçer. Markalaşma yolunda hızla ilerliyoruz.


PRATİK EĞİTİM KONUSUNDA MARKAYIZ

**Teorik bilginin yanı sıra pratik alabilme imkânları da büyük önem arz ediyor. Üniversitenin uygulama alanları ile ilgili neler söylemek istersiniz?

-Sayısal olarak 40'a yakın atölyemiz ve laboratuvarımız var. Sürekli geliştiriyoruz. Akıllı Teknolojiler Merkezi projemiz vardı. Kısa ismini ilk kez sizinle paylaşıyoruz. Karatay AKİTEK ismini belirledik, merkezimiz için. TÜYAP'ın yanında Konya Ticaret Odası'nın bir mesleki eğitim merkezi binası tamamlandı. Donanımı yapılıyor, onun bir katı da tamamen bize tahsis edildi. İhale süreci bir, bir buçuk yılı bulacak. Endüstri 4.0'ı tam göbeğinden yakaladık. Mühendislikteki tematik alanlarımızı belirledik. Kim ne çalışırsa çalışsın, bir şekilde akıllı teknoloji ile şekillendirilecek. Konya'nın ihtiyacı gereği tarım makinelerini aldık. Akıllı teknolojiyi geliştirince, bu traktör sektörüne de uygulanır. Daha sonra akıllı şehirler konusuna uyarlanır. Önemli olan o teknolojiye sahip olmak. En yeni gelişimimiz bu. En son Tıp Fakültemizin mesleki araştırma ve geliştirme laboratuvarı projesi vardı. Projemiz desteklendi, ihale sürecine girdik. Önümüzdeki birkaç ay içinde ihalesi tamamlanır. Sağlık ve tıp alanında modern bir laboratuvara kavuşmuş olacağız. Elimizde yeni yeni projelerimiz var. Tıp Fakültemizin temel tıp eğitimi veren laboratuvarları ülkede marka. Çok iddialıyız bu konuda. Odyoloji bölümü laboratuvarımız Türkiye'de örneği yok. Robotik, ölçme, fizik tedavi ve rehabilitasyon, diyaliz laboratuvarımız ülkemizin en kapsamlı cihazları arasında yer alıyor. Zaten laboratuvar ve atölye olmadan bazı bölümlerde eğitim olmaz. Öğrencilerin teorik eğitimin yanı sıra, pratik eğitim ile de donanmalıdır. Tıp Fakültesine öğrenci almadan fakültenin alt yapısını sağlam bir zemine oturtmuştuk. Kendimizi sürekli geliştirip, iyileştiriyoruz.


**Geçtiğimiz haftalarda imzaladığınız bir protokol vardı. Son durum nedir, kısaca bahseder misiniz?

-Üniversitemiz Medicana Hastanesi ile afiliye oldu. Şuanda öğrencilerimiz klinik eğitimine başlayacak. 2 hafta önce Sağlık Bakanlığı ile protokol imzaladık. Medicana Hastanesi, Sağlık Bakanlığı ve üniversitemiz taraf oldu. Medicana KTO Karatay Üniversitesi'nin araştırma ve geliştirme hastanesi olarak kabul edildi ve 3. basamak hastane sıfatı aldı. Birçok ameliyatı aslında araştırma hastaneleri yapar. Medicana bu ünvanı aldıktan sonra kendi bünyesinde de önemli ameliyatları yapabilme hakkı kazandı. Birtakım da mali avantajlara sahip oldular. Biz de birçok altyapımızı oranın desteği ile yapma şansına sahip olduk. Tıp Fakültesi ve Sağlık Biliminde okuyan 4. sınıf öğrencilerimiz, uygulama eğitimlerini Medicana'da görecek. Yaptığımız bu anlaşma aslında Türkiye'ye örnek bir afilasyon modelidir. Psikoloji bölümünde de böyle bir afilasyon modeli uyguladık. Hastane stajları bu yıl ilk kez başlayacak. Karşılıklı diyalog ile bü süreç yürütülecek. Bizim için esas olan eğitimdir, araştırma ikinci sırada yer alır. Başarılı olacağımıza inanıyoruz. Son protokol haberini de ilk kez sizinle paylaşıyoruz.


100'ÜN ÜZERİNDE FİRMA İLE TEMASLARIMIZ VAR

**Üniversitenizin çeşitli kuruluşlar ile anlaşmaları var. Öğrencilerinize iş imkânı da sunuyor musunuz?

-Bizim bir sloganımız vardı ve onu geliştirdik. "İş arayan değil, işte aranan" sloganımıza bir de "İş kuran mezunlar" ibaresini ekledik. Öğrencilerimizi verdiğimiz eğitim ile mezun olunca şirketler tarafından çağrılan bir pozisyona getirmek amacımız. Ticaret ve iş dünyasının üniversitesiyiz. Bir de iş adamı, girişimci, tüccar da yetiştirmek gerekir. Bizim öğrencilerimizin büyük kısmı, kendi işini kuruyor. Mezun olan öğrencilerimizin iş kurma kabiliyetini de kazanması gerekir. KTO Karatay Üniversitesi'ni tercih edenler, 4 yıl öne geçiyor. Öğrencilerimiz eğitimlerini alırken, 4 yıl boyunca da sektör danışmanlığı konusunda kendine bir şeyler katıyor. Öğrencilerimiz kendilerine yönelik belirlenen sektör danışmanları ile 4 yıl boyunca sağlam bir iletişim kuruyor ve danışmanın yönlendirmelerine göre kendisine bir hedef koyuyor. Öğrencilerimizin, mezun olduktan sonra sektörden kopuk olmasını istemiyoruz. Öğrencilerin sektörü kesinlikle tanıması lazım. Ahilik sistemini, üniversitemize uyarladık. 100'ün üzerinde firma, bine yakın öğrenci ile sektörel danışmanlık faaliyetlerimizi yürütüyoruz.


TÜRKİYE'NİN EN ÇOK BURS VERENLERİ ARASINDAYIZ

**Üniversite memnuniyeti ve verdiğiniz burslar ile ilgili de değerlendirmelerde bulunur musunuz?

-Merkezinde daima öğrenci bulunan ve kıstası başarı olan KTO Karatay Üniversitesi, sağlanan burslarla da tam bir vakıf üniversitesi olarak öğrencilerine her türlü imkânı sunmaya devam ediyor.   

KTO Karatay Üniversitesi, öğrencilerine “Üniversiteye Giriş Yüksek Başarı Bursu” veriyor. Akademik yıl boyunca 8 ay olmak üzere ilk 10 binden üniversiteye yerleşen öğrenciler sıralamasına göre 3 Bin TL’ye varan burslardan yararlanabiliyor. Üniversiteyi 1,2,3 ve 4. sırada tercih eden öğrencilere yönelik ise yüzde 25, yüzde 20, yüzde 10 ve yüzde 5 oranlarında “Tercih Bursu” sunuluyor. “Ahilik Bursu” adıyla anılan ticaret odası destek bursu ile de protokol sağlanan ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları üyelerine, birinci derece yakınlarına ve eşlerine de yüzde 15 oranında burs imkânı sağlanıyor. Ayrıca yurt dışı yaz ve kış okulu bursu, dil okulu bursları ile de öğrencilerin yabancı dil alanında kendini en üst düzeyde yetiştirmesine olanak sağlıyor. Üniversitemizde 100 öğrenciden 43'ü tam burslu. En çok burs veren üniversitelerden biriyiz. 100 öğrenciden 72'si de bir şekilde burslu. Bu üniversite, sosyal bir üniversite. Kârı birinci öncelik yapmayan bir üniversite. Bir bankaya kendine muhtaç etmeyen, kredi ve faize de girmeyen bir yapıda. Kendi gelirimiz ile döngümüzü sağlıyoruz. Memnuniyet anketi açıklandı. Biz, bu anketi yaparken soruların kime yönlendirildiğini bilmiyoruz. Anket çalışması ile ilgimiz yok. 2 alanında yetkin profesör böyle bir çalışma yapmış. Çalışmanın güvenirliliği açısından da sponsor bulmamış ve tüm masrafları kendi ceplerinden karşılamışlardır.  Türkiye genelindeki üniversiteler arasında memnuniyet konusunda 33., vakıf üniversiteleri arasında da 20. sıradayız. Vakıf üniversiteleri arasında da çok köklü üniversiteler var, bu gerçeği de gözden kaçırmamak gerekiyor. Genel ortalamamız A. İki özelliğimiz ile de Aplus özelliğe sahibiz. Kampüs doyuruculuğu ve öğrenim deneyimi konusunda 100'de yüz başarıya sahibiz. KOP bölgesinde, 8 ilde  12 üniversite var. Çoğu da devlet üniversitesi ve bunlar arasında 1. sıradayız.

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Röportaj Haberleri