Arakan hayatta kalmaya çalışıyor.

Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletinden canlarını kurtarmak için kaçarak Bangladeş'e sığınan Rohingya Müslümanları, dış yardımlarla hayatta kalmaya çalışıyor.

Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Rohingya Müslümanları, Bangladeş'in Myanmar sınırındaki Cox's Bazar kentinde bulunan iki kampa yerleşmiş bulunuyor. Bu kamplarda temel gereksinimlerini karşılamaktan oldukça uzak olan Müslümanlar yardım bekliyor.
Cox Bazar'daki iki kampta resmi rakamlara göre 28 bin kişi yaşıyor ancak gerçek rakamın bu sayının çok üzerinde olduğu kaydediliyor.
Kutub-al Om kampında AA'ya açıklama yapan Nur Muhammed, dün Arakan (Rakhine) eyaletinden kaçarak kampa sığınan bir yakınının anlattıklarını şöyle aktardı:
"Arakan'da kadınlara tecavüz ediliyor ve öldürülüyor. Sakallı kişileri gördüklerinde de sakallarını kesip öldürüyorlar ve toplu olarak gömüyorlar. Şanslı olanlarsa kaçarak Bangladeş'e ulaşmaya çalışıyor ama onların da birçoğu yolda hayatını kaybediyor. Özellikle Müslümanları tamamiyle yok etme amacına yönelik çalışıyorlar. Bu eziyetleri bölgede yaşayan Budistler, hükümetin istihbarat elemanları ve polisler yapıyor."

Kamplarda yaşam
Myanmar'dan kaçarak sınırı geçen ve kamplara ulaşabilen kişileri de rahat bir yaşam beklemiyor.
Sığınmacılar kamplarda oldukça ilkel şartlarda yaşamaya çalışıyor.
Geçmiş yıllarda kampa yerleşenler Birleşmiş Milletler tarafından yaptırılan barakalarda kalıyor.
Tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını ise barakaların dışında yapılmış toplu mekanlarda karşılıyorlar.
Daha yakın tarihlerde gelen Rohingya Müslümanları ise kendi imkanlarıyla yaptıkları derme çatma barakalarda yaşıyor.
Su ihtiyaçlarını ise kampın ortasında yapılmış kuyulardan tulumbalarla çıkararak gideriyorlar. Bu tulumbaların etrafını yıkanmak için kullananlar da var.
Kamplarda en büyük problemi ise çocuklar yaşıyor. Giyecek elbiseleri ve ayakkabıları olmayan çocuklar, atık suların içinde ve tuvalet olarak kullanılmış alanlarda son derece sağlıksız bir şekilde vakit geçiriyorlar.
Rohingya Müslümanları kampta cami olarak kullandıkları bir barakada namazları birlikte kılıyorlar. Namazın ardından Ramazan dolayısıyla imam vaaz veriyor.
Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki
Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsü, AA'ya yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin, Myanmar'daki gelişmeleri yakından izlediğini belirterek, "Rakhine eyaletindeki durum, denge ve ulusal uzlaşı politikasının, ayrıca tüm dini ve etnik grupların birbirine karşı saygı göstermesinin gerekliliğini ortaya koymuştur. Buna Rohingyaların azınlık haklarına saygı gösterilmesi de dahildir" şeklinde ifade kullandı.
 
Filistinlilerden protesto
İsrail'deki Filistinlilerin kurduğu ''1948 Filistin İslami Hareketi'', Myanmar'daki katliamları kınamak ve durmasını talep etmek için Myanmar'ın Tel Aviv Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi.

Myanmar'a ekip göndereceğiz
AB dışişleri bakanlarının toplantısının ardından gazetecilere açıklama yapan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, nisan sonunda ziyaret ettiği Myanmar'da görüştüğü Devlet Başkanı Thein Sein ve muhalefet lideri Aung San Suu Kyi'ye, etnik şiddetin önlenmesinin birinci gündem maddeleri olması gerektiğini açıklıkla izah ettiğini ve bu konuda kendilerinden taahhüt aldığını anlattı.
Ashton, Norveç'in aylardır bir çözüm için çalıştığını ve kendilerinin de bu çabalara destek için bölgeye diplomatik heyet göndereceklerini bildirdi.
Ashton, AB insani yardım ofisi ECHO uzmanlarının da birkaç gün önce bölgeye ulaşarak çalışmalarına başladıklarını dile getirdi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri