Araçüstü Ekipman İhracatında Hedef Avrupa

Araçüstü ekipmanları sektörü, Arap ve Afrika ülkelerine yaptığı ihracatı Avrupa’ya da yaymayı hedefliyor.

Araçüstü ekipmanları sektörü, Arap ve Afrika ülkelerine yaptığı ihracatı Avrupa’ya da yaymayı hedefliyor. Sektör, ilave olarak yerli üretime eğilmeyi; cari açığı indirmeyi temel alıyor.


Araçüstü Ekipman Fuarı, 3-6 Ekim tarihleri arasında CNR EXPO İstanbul’da yapılacak. Üretici, ithalatçı ve servis sunucuları bir araya getirecek fuar, CNR Holding bünyesinde bulunan Sine Fuarcılık ile Araç ve Araçüstü Ekipman ve İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği (ARÜSDER) tarafından tertip edilecek.



Tamamen yerli üretime geçen araçüstü ekipmanları sektörü, son dönemde büyük bir ilerleme kaydetti. Bu sene 3.’sü yapılack fuar ve sektör ile ilgili açıklamalarda bulunan ARÜSDER Başkanı Nayim Dereli, “Çöp kasası, itfaiye, vinç, sepetli platformlar, tavuk taşıma kamyonu ekipmanı gibi şasesi olan her türlü yapıyı araçüstü olarak tanımlıyoruz. Ticari araçların tamamının plaka alarak, trafiğe çıkmasının ilk şartı araçlarına üst yapı yaptırmalarından geçiyor.” dedi.



Araçüstü ekipmanlarının otomotiv gibi gözde sektörler arasına girebileceğini vurgulayan Nayim Dereli, “Daha evvel ithal edilen araç üstü ekipmanları, artık Türkiye’de üretiliyor. Üretimde yüzde yüz yerli ürün kullanma şansına sahip nadide sektörlerden biriyiz. Kendimizi sektörel olarak ortaya koyabilirsek, Türkiye’nin cari açığını aşmaya önemli bir katkı sunarız.” ifadelerini kullandı.

Nijerya’dan Tayland’a, Suudi Arabistan'dan Irak ve Tunus’a kadar pek çok ülkeye ihracat yaptıklarını da anlatan Dereli, şöyle devam etti:

“Üretim kapasitemiz 70 bin adet. 32 tür üst yapı aracını imal edebiliyoruz. Çin’den daha uygun fiyatlı ve daha kaliteli üretimimiz var. Suudi Arabistan, Irak, Tunus ve Mısır gibi ülkelerin temizlik firmaları tedariğinin neredeyse tamamını bizden temin ediyor. Bundan sonra hedefimiz Avrupa ülkelerinin tedarikçisi konumuna gelmek.”

Dereli, Türkiye’nin Ortadoğu’nun tedarikçisi konumunda olmasının nedenini de “Ülke dışında 2,5 milyon dolara yapılan 50 metre bir itfaiye aracını biz yarı bedele, aynı kalitede üretiyoruz.” diye açıkladı.

“SEKTÖRDE DENETİM ŞART”

Türkiye’nin gündemindeki Kanal İstanbul, Kentsel Dönüşüm, 3. Havaalanı ve 3. Köprü projelerinin sektörü olduğundan daha canlı bir hale getireceğine temas eden Nayim Dereli , “Bu dört büyük proje; sektörün damper, trans mikser, çöp araçları gibi iş makineleri üretimini ciddi ölçüde artıracak.” dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri