Araçların LPG ikmalinde topraklama hayati önem taşıyor

Akaryakıt istasyonlarında, emniyet kurallarına uygun yapılmayan oto gaz ikmali insan hayatını tehdit ediyor.

Akaryakıt istasyonlarında, emniyet kurallarına uygun yapılmayan oto gaz ikmali insan hayatını tehdit ediyor.

Görevlilerin yakıt istasyonlarında, emniyet kurallarını dikkate almadan dolum yapması, pek çok kentte petrol istasyonlarının yerleşim yerleriyle iç içe faaliyet göstermesi nedeniyle büyük risk oluşturuyor.

Uzmanlar, istasyonlarında görevli personelin sıkı bir eğitimden geçmesi gerektiği kanaatini taşıyor. Özellikle Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG)'li araçların dolumunda kurulların ihmal edilmemesi gerektiği uyarısında bulunan uzmanlar, LPG ikmalinde topraklama kıskacının hayati önem taşıdığını belirtiyor. Konuyla ilgili bilgi veren Kahramanmaraş Makine Mühendisleri Odası Üyesi Makine Mühendisi İrfan Atçıuşağı, bu konuda pompacıların büyük sorumluluk taşıdığını söylüyor. Oto gaz istasyonlarında en ufak bir kıvılcımın LPG'nin ateşlenmesi için yeterli olduğunu kaydeden Atçıuşağı, bu kıvılcım oluşumunu aracın egzozuna takılan topraklama kıskacının önlendiğini ifade etti.

Kuralına uygun ikmal yapmanın patlama riskini ortadan kaldırdığına işaret eden Atçıuşağı şu bilgileri verdi: "Öncelikle LPG alacak olan aracın kontağının kapatılması gerekiyor. Görevlinin topraklama kıskacını egzoza takması gerekiyor. LPG yanıcı bir gazdır. En ufak bir kıvılcım bu gazın ateş almasına neden olabiliyor. İstasyonlarda da dolum sırasında 2 metalin birbirine değmesi sonucu kıvılcım çıkabiliyor. Bu kıvılcım oluşumunun topraklama kıskacıyla önlemiş oluyoruz. Bu nedenle LPG dolumu yapılırken topraklama hayati önem taşımaktadır."

"TOPRAKLAMAYA DİKKAT EDİLMİYOR"

Makine Mühendisleri Odası'nın 'Pompacılık Eğitim Kursları' düzenlediğini aktaran Atçıuşağı, "Biz görevlilere eğitim kursları düzenliyoruz. Sağlıklı bir dolum işleminin nasıl yapılacağı öğretiliyor. İstasyonlarda topraklamaya dikkat edilmiyor. Araçların hızlı bir şekilde dolum yapılması ve sıradaki araçların aceleci davranması gibi nedenlerle pompa görevlileri bu konuyu dikkate almıyor. Buda büyük bir risk oluşturuyor." diye konuştu.

Pompa görevlisi Ali Kaplan ise müşterilerin aceleci davranmasından yakındı. Kaplan, "Vatandaşın yakıtı biran önce alıp gitmek istemesi bizi zor durumda bırakıyor. Zaman zaman aracının kontağını kapatmayı unutan müşterilerimizde oluyor. Bu gibi durumlarda topraklamayı unuttuğumuz anlar oluyor." ifadelerini kullandı.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomobil Haberleri