Aracınız kışa hazır mı?

Dondurucu soğuklar özellikle de bakımsız araçların çalışmasını zorlaştırdığı için arıza yapan araçlar soluğu sanayide alıyor.

Araba tamircileri sürücülerin herhangi bir kaza yapmadan veya araçları henüz yolda kalmamışken rutin kontrollerinin yapılmasının araba sahiplerinin menfaatlerine olacağını belirtiyor

Dondurucu soğuklar özellikle de bakımsız bırakılan araçların çalışmasını zorlaştırıyor. Normal havalarda çalışabilen araçlar kış aylarında daha zor çalışıyor, hatta çalışmıyor. Kış bakımını yaptırmayan, aküsü biten, marş dinamosu çalışmayan, bujilerin bakımının yapılmaması nedeniyle arabaları ateşleme yapmayanların ve kış lastikleri taktırmayanların bugünlerdeki uğrak adresi araba sanayileri oldu. Genelde bakımı yapılmayan araçların kış aylarında arızalandığını ifade eden araba tamircisi Erdal Ilgaz, “Dondurucu soğuklar arabaları etkiliyor. Arabaların çalışmalarını zorlaştırıyor. Mazot veya yağ deposunun donmasına neden oluyor. Bunun gibi sıkıntılarla karşı karşıya kalmamak için araçların bilen eller tarafından kontrolleri yapılmalı ki kış aylarında yolda kalma veya arabalar sabah işe gidecekken çalışmamazlık etmesin'' dedi.

Kış aylarında özellikle yaşı büyük olan araçlar rutin bakıma daha çok ihtiyaç duyuyor. Araçların kontrol edilmesi gereken belli noktalarının bulunduğunu, özellikle akünün, marş dinamosu ve ateşleme sisteminin kontrol edilmesinin aracın sağlıklı çalışması için hayati önem taşıdığının altını çizen Ilgaz, ''Dizel araçlarda yakıtla ilgili sorunlar oluşuyor. Euro dizel yakıt kullanmaları arabaları hem kış aylarında koruyacak hem de aracın ömrünü uzatacak. Yeni model araçlar değil de özellikle 7-8 yaşında bulunanlar sık sık bakımsızlıktan bizi ziyarete geliyor. Ayrıca araçlar sabahları rolantide 2-3 dakika boyunca çalıştırlımalı motorun ısınması için'' ifadelerini kullandı.

'KIŞ LASTİKLERİ NOKTA BİR ATIŞTI'

Ulaştırma Bakanlığı tarafından ticari araçlarda uygulamaya konulan ve hususi araçlarda da uygulamaya konulması beklenen kış lastiklerinin zorunlu hale getirilmesi artık karşılık buluyor. Düzenlemeyle birlikte araç sahipleri yazlık lastiklerinin yerine kış aylarına mahsus kış lastiklerini takmayı sürdürüyor. Vatandaşların kış lastiklerini uzun bir süreden beri taktırmaya başladıklarını, yasanın toplumda karşılık bulduğunu belirten lastik satıcısı Mustafa Gönüllü ise bu yasayla bu konuda farkındalığın oluştuğunu, satışların arttığını ve araçların kış aylarında daha sağlam yere basacaklarını söyledi. Gönüllü sözlerine şöyle devam etti: ''100, 130, 160 ve 240 liraya da kış lastiği bulunuyor. Her bütçeye göre lastik satıyoruz. Kış lastiği alırken bazı işaretlere dikkat etmek gerekiyor. Lastiklerde kar ibaresi yani kar işareti bulunmalı ve Avrupa Normlarına uygun mu diye yuvarlak içine alınmış E harfinin görülmesi lazım. Bu işareti olmayanlar kışlık lastik değildir.''

merhabahaber.com KERİM ATICI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomobil Haberleri