Araç fiyatlarının en pahalı olduğu ülke Türkiye oldu!

Otomotiv firmaları Ağustos ayıyla birlikte otomobil fiyatlarında artışa gitti. Sıfır ve ikinci el otomobil fiyatları her geçen gün artarken 100 bin liranın altında otomobil kalmadı.

Son zamanlarda ekonomik anlamda zorluk yaşayan Türkiye’de 7 den 70 her ürüne zam gelmeye devam ediyor. Bir çok ürün zamdan nasibini alırken en çok fiyatı artan sektörün başında otomobil ve ev fiyatları geliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK) ve AB İstatistik Ofisi Eurostat'ın son açıkladığı fiyat düzeyi endeksine göre, Avrupa'da araç fiyatlarının en yüksek olduğu ülke Türkiye oldu. 2022 yılı verilerine göre, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde 100 Euro karşılığı satın alınan bir aracın Türkiye fiyatı 144 Euro olarak belirlendi.

TÜRKİYE, ARAÇ FİYATLARI LİSTESİNDE BAŞI ÇEKİYOR

2021 yılında 100 Euro karşılığı satın alınan bir aracın Türkiye fiyatı 101 Euro düzeyindeyken, 2022 yılında bu oran 144 Euro'ya yükseldi.

Türkiye'nin 144 Euro ile ilk sırada yer aldığı listede ikinci sırayı 132 Euro ile Danimarka, üçüncü sırayı 120 Euro ile İzlanda, dördüncü sırayı 114 Euro ile Hollanda ve beşinci sırayı 113 Euro ile İsviçre takip etti.

EN UCUZ FİYAT POLONYA'DA

27 AB ülkesinin ortalaması 100 olarak kabul edildiğinde, en uygun fiyatlı araçlar 87 puan ile Polonya'da bulunuyor. Slovakya ve Kuzey Makedonya ise 89 puanla bu listeye dahil oldu.

FİYAT DÜZEYİ ENDEKSİ NEDİR?

Fiyat düzeyi endeksi, AB'deki ülkeler arasında bir aracın fiyatının ortalama olarak ne kadar olduğunu gösteren bir ölçüdür. Eğer bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi 100'den büyükse, bu ülkenin diğer ülke gruplarına göre daha pahalı olduğu kabul edilir. Eğer endeks 100'den küçükse, bu ülkenin diğer ülke gruplarına göre daha uygun fiyatlı olduğu anlaşılır.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri