Arabulucu Öğrenciler Diyalog Kurmayı Öğretecek

Ankara’nın Polatlı ilçesinde arabulucu öğrenciler diyalog kurmayı öğretecek. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Anlaşmazlık Çözümü Araştırma Derneği tarafından hayata geçirilen Müzakereci, Arabulucu Lider Öğrenci Projesi kapsamında...

Ankara’nın Polatlı ilçesinde arabulucu öğrenciler diyalog kurmayı öğretecek. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Anlaşmazlık Çözümü Araştırma Derneği tarafından hayata geçirilen Müzakereci, Arabulucu Lider Öğrenci Projesi kapsamında eğitim alan 883 öğrenci ve 74 öğretmene eğitim verildi. Belgelerini alan öğretmen ve öğrenciler yemin ederek göreve başladı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Hayri Doğruel, proje ile unutulan değerleri yaşatmaya çalıştıklarını dile getirdi. Doğruel, "Bizim toplumumuzda daha önceleri kanaat önderleri vardı. Kentlerde, köylerde ya da mezralarda sözü dinlenen saygın kişiler vardı. İnsanlar anlaşmazlığa düştüklerinde, anlaşamadıklarında onlara gider ve bir sonuca ulaşırlardı. Yargı ya da hukuki birtakım işlemlere gerek kalmadan aralarında anlaşırlardı. Ama şimdi her fırsatta insanlar cezai müeyyidesi olan hukuki yöntemleri tercih ediyorlar. Birbirlerini şikayet ediyorlar. Birbirlerine tazminat davası açıyorlar. Bu aynı zamanda kişiler arasında büyük yaralanmalara, zedelenmelere yol açıyor. Bu işin en insani değeri uzlaşmaktır, anlaşmaktır. Aralarındaki iletişimi devam ettirmektir. Hatta güçlendirmektir." dedi.

İnsanlar arasındaki farklılığın ortadan kaldırılamayacağını dile getiren Prof. Dr. Abbas Türnüklü, güç yoluyla, zor yoluyla, disiplin yönetmelikleriyle, yetişkin gücü yoluyla insanı, gençliği değiştirme yerine onlara bir beceri kazandırmayı öğretmeyi hedeflediklerini söyledi. "Farklılığımızı şiddet kullanmadan nasıl yöneteceğiz" diyen Abbas, şunları ekledi: "Ailede, okulda, sınıfta, toplumda nasıl yöneteceğiz. İnsanımızı değiştireceğiz. Biz öğretmeniz; biz çocuklarımızı değiştirmek zorundayız. Eğitmek zorundayız. O halde ben şuna inandım ki çocuklarımızı birer müzakereci olarak, birer arabulucu olarak, birer barış yapıcı olarak değiştirirsek, önce kendi anlaşmazlıklarını şiddet kullanmaksızın yönetirler. Sonra iki arkadaşını barıştırır. Onların arasında ki şiddeti önler. Onların arasındaki anlaşmazlığı dönüştürür. Sonra bunu taşır; sokağa taşır, eve taşır, ailesine taşır. Biri değiştirerek yol alır mıyız? Evet alırız. 800 tane çocuğumuza eğitim verdik. Birer barış yapıcı olarak yetiştirdik. Onlara güç odaklı değil. İkna odaklı, diyalog odaklı uzlaşı odaklı sorunlarını, farklılıklarını nasıl yöneteceklerini öğretmeye çalıştık. Biz inanıyoruz ki; hem kendi sorunların yönetecekler, hem iki arkadaşını barıştıracaklar ve sonrada onları barıştırırken kendileri dönüşecek. Onlar dönüştükçe bütün ilişkileri, etkileşimleri dönüşecek. Ve ben şunu fark ettim; çocuklarımız bunu ilk evlerinde deniyor. En azından 800 ailenin evine bir diyalog ustası girdi. Diyecek ki; anne-baba size barıştırabilir miyim? Kardeşlerim sizi barıştırabilir miyim? Sizin anlaşmazlıklarının yönetiminde yeni bir yöntem deneyebilir miyim? Gücün yerine, münakaşanın yerine, çemkirmenin yerine, bağırmanın yerine ya oturun da bir konuşalım diyecekler. Çocuklarımıza okullarda odalar oluşturduk. Masalar açtık. 800 kişi iki arkadaşını barıştırsa 1.600 kişiye hizmet verecek. Hiçbir şey olmazsa 800 kişi annesine ve babasına iki çift laf edecek. Biz inanıyoruz ki barış gücü, barışçıl düşünde kafada başlar. Etkileşimde başlar. Diyalogda başlar. Çocuklarımızın etkileşim ve diyalog kurma tarzını değiştireceğimize inanıyoruz. Kişiler arası ve aile içi ilişkileri etkilemeyi düşünüyoruz. Bu yolla da insanlığın dönüşümüne hizmet vermeyi düşünüyoruz."

Konuşmaların ardından öğrencilere belgeleri ve rozetleri takdim edildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri