Apollon Smintheus Tapınağı'nın Sütunları 2 Bin Yıl Sonra Yerini Aldı

Çanakkale'de bulunan Apollon Smintheus Tapınağı'nın zamanla çevreye dağılmış sütunları, kazı ekibi tarafından toplanarak yerine kondu. Büyük bölümü tamamlanan tapınağın ana girişi, gelecek yıl yapılacak çalışma ile tamamlanacak....

Çanakkale'de bulunan Apollon Smintheus Tapınağı'nın zamanla çevreye dağılmış sütunları, kazı ekibi tarafından toplanarak yerine kondu. Büyük bölümü tamamlanan tapınağın ana girişi, gelecek yıl yapılacak çalışma ile tamamlanacak.

Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyünde bulunan ve 18’nci yüzyıldan itibaren yağmalanan Apollon Smintheus Tapınağı, canlandırılmaya devam ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına Apollon Smintheus Tapınağı'nda 1980 yılından bu yana ekibiyle birlikte kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Coşkun Özgünel, 18'inci yüzyıldan itibaren yağmalanan tapınağın ana giriş cephesini, yüzde 80’ini ellerinde bulunan özgün parçalarla ayağa kaldırmayı başardı. Görsel onarım çalışmaları kapsamında, ilk olarak 1993 yılında tapınağın ana giriş bölümünün güney batı cephesine 3 sütun dikildi. Aradan 21 yıl geçtikten sonra kazı ekibi, farklı amaçlarla kullanılmak üzere alınan mermer ve andezit basamaklardan geriye kalan tüf malzemenin de erimesi üzerine kaybolan ana giriş kapısının bulunduğu güney cephesindeki basamakları mermer taklidiyle yeniden yaptı. Pres taşı gibi farklı amaçlarla kullanılmak üzere tapınaktan alınıp bölgeye dağılan sütun tamburları ve kaidelerini geçen 35 yıllık sürede bölgeden tek tek toplayan kazı ekibi, geçtiğimiz günlerde yüzde 80’i özgün olan sütun tamburlarını birleştirerek, yok olan sütunları yeniden dikti.

Bu çalışma ile tapınağın ana giriş kapısı, 1993 yılında dikilen 3 sütuna ilave olarak 6 sütün daha ortaya çıkmış oldu. Bu kaidelerin yerleştirilmesinin ardından sütun tamburları üst üste konarak birleştirildi. Eksik kaide ve sütun tamburları, yapılan imitasyonları ile tamamlanılarak bu yılki çalışma bitirildi. Gelecek yıl yapılacak çalışmalarda ise, ana giriş kapısı olan güney cephesine dikilen sütunlardan kuzey doğu uzun kenar köşesindeki 4 tanesi birbirine bağlanacak. Sütunların üzerine ise figürlü tamburlar, iyon başlığı, arşitrav ve frizler konarak tapınağın ana giriş kapısının bir bölümü komple ortaya çıkarılmış olacak. Tanrı heykelinin bulunduğu Naos denen ana mekana da, kazı ekibinin daha önceki yıllarda bulduğu Tanrı Apollon’a ait kült heykelinin korunan ayağının imitasyonu yapılarak, altında Apollon’un simgesi olan fare ile birlikte sergilenecek. Böylece, Apollon Simintheus’a gelen ziyaretçiler, o dönemde tapınağın ön cephesinin nasıl olduğunu ve boyutunun hangi ölçülerde olduğunu daha iyi algılayacak. Ayrıca, Helenistik dönemde burada kutsal bir alanın varlığı da ortaya konmuş olacak.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri