Ap Vekili, Türkiye'de "Hukukun Üstünlüğü" İçin Uluslararası Araştırma İstedi

Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerinin Türkiye'deki siyasi gelişmelere tepkileri sürüyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerinin Türkiye'deki siyasi gelişmelere tepkileri sürüyor. AP'nin Hollandalı Liberal Demokrat üyesi Marietje Schaake, son krizin ardından ülkede hukukun üstünlüğü ilkesi için milletlerarası araştırma çağrısı yaptı. Türkiye'de sorunların devasa olduğunu, kurumlara güvensizliğin yaygın olduğunu savunan Schaake, AB Komisyonu'nun Ankara'ya uluslararası bir araştırma teklifi yapması gerektiğini kaydetti.

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin büyük baskı altında olduğuna, hukukun üstünlüğü prensibinin korunmadığına işaret eden Schaake, krizin AB-Türkiye ilişkilerini de etkilediğini; zira yargıya siyasi müdahelenin Avrupa kriterleri ile uyumlu olmadığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel temasları öncesi yazılı açıklama yapan Schaake, yargının bağımsızlığının uzun süredir AB için endişe kaynağı olduğuna dikkat çekti. AK Parti'nin geçtiğimiz ay yolsuzluk soruşturmasına muhatap olduğuna, iktidarın bu bağlamda Gülen Hareketi'ni itham ettiğine işaret eden Hollandalı AP üyesi, yüzlerce polis ve savcının görevlerinden alındığını hatırlattı. Schaake, "Başbakan Erdoğan uluslararası camia ile mali piyasaları da Türkiye'ye karşı komplo kurmakla itham etti." dedi.

Hollandalı milletvekili, yolsuzluk soruşturmalarının ardından hükümetin interneti kısıtlayıcı tedbirler almak için harekete geçtiğine de temas etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri