Aoç'deki Yapılaşma Uluslararası Gündeme Taşınıyor

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerinin Ankapark ve Başbakanlık Hizmet Binası gibi yapılaşmalara açılması uluslararası arenaya taşınıyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 5 ayrı dilde mektuplar hazırlayarak yurt içinde ve yurt dışındaki...

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerinin Ankapark ve Başbakanlık Hizmet Binası gibi yapılaşmalara açılması uluslararası arenaya taşınıyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 5 ayrı dilde mektuplar hazırlayarak yurt içinde ve yurt dışındaki büyükelçilikler, devlet başkanlığı ve siyasi statüdeki resmi kurumlara iletecek. Mektuplarda, “AOÇ'deki hukuksuzluğu kabul etmeyin, kabullere gitmeyin.” denilecek.

AOÇ'de yapılan Başbakanlık Hizmet Binası'nın Cumhurbaşkanlığı binası olarak kullanılması tartışma konusu oldu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yaptığı basın toplantısıyla AOÇ için dünyanın dört bir yanına mektup göndereceğini açıkladı. Mektup ‘AOÇ binasında yapılacak kabullere gitmeyin' içeriğiyle yurt içinde ve yurt dışındaki büyükelçilikler, devlet başkanlığı ve siyasi statüdeki resmi kurumlara iletilecek. İngilizce, Almanca, Arapça, İspanyolca ve Fransızca hazırlanacak mektuplarla, AOÇ hakkında uluslararası bir farkındalık oluşturulmaya çalışacak. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “AOÇ'deki hukuksuzluğu kabul etmeyin, kabullere gitmeyin mektubu göndereceğiz.” dedi.

‘YAPI YASADIŞI'

AOÇ'de sadece hukuksal bir mücadele vermediklerini kaydeden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Açtığımız davalarda iptal kararlarımız var. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkımızı da kullandık. Cumhurbaşkanlığı'nın AOÇ'ye taşınacağına dair haberler basında yer alıyor. Yapının yasadışı olduğunu duyurmak görevlerimiz arasındadır. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık binası yargı kararlarına rağmen, toplumsal muhalefete rağmen ısrarla inşa edilmiş bir bina. AOÇ'nin talanına izin verilmiş durumda, denetimler yapılamıyor, emniyet güçleri tarafından engelleniyor, içeri insanlar alınmıyor ve iki işçi orada öldü.” ifadelerini kullandı.

Candan mektubun mekânsal boyutta Türkiye ile ilişki kurabilen tüm kurumlara kuruluşlara gideceğini söyledi. Candan, “Binanın kullanılmaması ve meşruiyet kazanmaması için çağrılarımızı yapacağız, 5 dilde çağrılar yola çıkacak. Uluslararası arenaya taşıyacağız. Misyon şefleri, yabancı ülkelerde devlet başkanlarına, büyükelçiliklere mektup göndereceğiz. Sadece yurt dışı değil, yurt içindeki tüm kurumlara valiliklere, muhalefet partilerinin hepsine göndereceğiz. Binayı kullanmayın, kabullere katılmayın, hukuksuzluğu kabul etmeyin çağrılarını göndereceğiz.” diye konuştu.

‘BAŞBAKAN KENDİNE SARAY İNŞA ETTİRDİ'

Mimarlar Odası Ankara Şube İkinci Başkanı Ali Atakan ise binanın meşru olmadığının altını çizdi. Atakan, “AOÇ'de tarihi ve kültürel özellikleri olan topluma mal olmuş bir alanda toplumun katılımcılığı ve planlama süreçleri hiçe sayılarak alanın betonlaştırılması zaten meşru değildir. Hukuk nezdinde de gittikçe otoriteleşen bir anlayış vardır. Yapının elde edilme süreci adeta Mısır'da piramit yapım sürecini hatırlatıyor. Başbakan bugün mütevazi bir konutta Subayevlerinde oturuyor, halktan biriyim imajını veriyordu, Başbakanlık konutunda oturmak istemedi. Şimdi ise böyle olmadığını kendisine saraylar inşa ettirdiğini görüyoruz. Gerek ülkede gerek de yurt dışında çalışmalarımızı yürüteceğiz.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri