Antibiyotik tüketimindebirinci sıradayız

Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Türkiye'nin antibiyotik tüketiminde birinci olduğunu belirtti
Küçükkendirci, yaptığı yazılı açıklamada, halkın ve sağlık çalışanlarının akılcı ilaç kullanımı konusunda bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını bildirdi. 
Akılcı ilaç kullanımının, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine uygun ilacı, uygun süre ve dozda en uygun maliyetle ve kolayca temin edebilmeleri olduğuna dikkati çeken Küçükkendirci, yapılan saha çalışmalarının ilaç kutu sayısı açısından yüzde 50'sinin tanıya uygunluk bakımından akılcı olmadığını, ilaç maliyetleri yönünden bakıldığında ise yine yüzde 50'sinin akılcı olmadığının tespit edildiğini dile getirdi. 
Küçükkendirci, OECD 2006 raporuna göre sağlığa ayrılan payın ABD'de yüzde 15,3, İngiltere'de yüzde 8,3, Türkiye de ise yüzde 7,7 olduğunu vurgulayan Küçükkendirci, şunları kaydetti: 
''Sağlık harcamaları içinde ilacın payı OECD ülkelerinde yüzde 17, ABD'de yüzde 11, ülkemizde ise yüzde 46'dır. İlaç harcamalarında miktar ve maliyet açısından bakıldığında, dünyada kalp ve damar hastalıkları ilaçları tüketimi ilk sırada iken, Türkiye antibiyotik ilaçların tüketiminde birinci sırada. 2007 yılında kişi başına kullanılan yıllık ortalama 20 kutu ilacın 3,5 kutusu antibiyotik.'' 
Akılcı ilaç kullanımında sorumluluk sahibi tarafların hekim, eczacı, hemşire, hasta ve hasta yakını olduğunu anlatan Küçükkendirci, ilaçların yalnızca hekimin gerekli görmesi durumunda ve reçeteli olarak kullanılmasının gerekli olduğunu vurguladı.
AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri