Anne yüreği daha fazla dayanamadı

47 yaşındaki anne, diyalize giren 29 yaşındaki kızının acılarına dayanamayarak böbreğini verdi
Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi Transplantasyon Merkezi'nde ilk defa gerçekleştirilen böbrek nakli operasyonu başarıyla tamamlandı. Konya'da 29 yaşındaki 1 çocuk annesi Sıddıka Meral, böbrek yetmezliği nedeniyle 1 yıl önce haftada 3 gün diyalize girmeye başladı. Diyalize girmesinden sonra eve her gün yorgun ve bitkin dönen Sıddıka Meral'a üzülen 47 yaşındaki annesi Firdevs Köse, kızına böbreğini vermek istedi. Bunun üzerine Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yaptırdığı tahliller sonucu böbreğin uyumlu olduğunu öğrenen anne, bir an bile düşünmeden ameliyat masasına yattı. Prof. Dr. Gökhan Moray ve ekibi tarafından aynı odada 3 saat süren operasyonla anneden alınan böbrek kızına nakledildi. 
"İLK BEN BÖBREĞİMİ VERMEK İSTEDİM" 
Kızının tedavi gördüğünü belirten Firdevs Köse, "Baktım acılarına dayanamadım, anne olarak böbreğimi vermeyi düşündüm. Kızıma ikinci bir yaşam sunmak anlatılamayacak bir duygu. Anne olarak ilk önce ben böbreğimi vermeyi düşündüm. Benimki olmasaydı babasının böbreğini düşünecektik, çünkü diyalizden yorgun geliyordu, daha çok üzülüyorduk" dedi. 
Annesinin kendisine böbreğini verdiği için mutlu olduğunu dile getiren Sıddıka Meral ise, "Bu anlatılmaz bir duygu. Çok sıkıntılar çektim, diyaliz beni hırpalıyordu. Annem gönüllü olarak böbreğini verince ben çok sevindim. Gönüllü olduğu için aldım. Bir küçük kızım var, onunla ve eşimle ilgilenemiyordum. İnşallah tamamen iyileşince ilgileneceğim. Çocuğum da benim rahatsızlığımdan dolayı çok üzülüyordu, bana yardım etmek istiyordu. Bazen yemeğimi getirmeye çalışıyordu" şeklinde konuştu. 
Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Gökhan Moray ise, "Ankara, Adana ve İstanbul'dan sonra şimdi de Konya'da böbrek nakli gerçekleştirdik. Ekibimizle birlikte bir anneden kızına böbrek nakli yaptık, başarılı oldu. Konya Hastanesi bizim için önemli bir merkez. Her türlü imkanların ve ameliyatların yapıldığı bir yerdi. Organ naklinin yapılmasını Konya ve bizim adımıza artı değer olarak düşünüyorum. 1985'te başlayan süreçte bin 600 böbrek, 400 karaciğer ve Ankara Hastanemizde de 40 kalp nakli gerçekleşti. Zaman zaman kornea nakli de yapılıyor" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri