'Anne Sütü Bebeğin Ruhsal Gelişimini Tamamlaması İçin Oldukça Önemli'

Bebeğe ilk 6 ay yalnızca anne sütü verilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar; anne sütünün, bebeğin vücut ve ruh sağlığı gelişimi için gerekli tüm besin öğelerini içeren en ideal gıda olduğunu söylüyor. Emzirmenin anne ve bebek sağlığı...

Bebeğe ilk 6 ay yalnızca anne sütü verilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar; anne sütünün, bebeğin vücut ve ruh sağlığı gelişimi için gerekli tüm besin öğelerini içeren en ideal gıda olduğunu söylüyor.

Emzirmenin anne ve bebek sağlığı için önemine değinmek amacıyla 1-7 Ekim Emzirme Haftası süresince çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından etkinlikler gerçekleştiriliyor. Anne sütünün en önemli faydasının doğal ve taze besin olduğunu aktaran Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Demirdöven, "Anne sütü her zaman temiz ve mikropsuzdur. Bebek tarafından da oldukça kolay sindirilir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur. Ayrıca emzirme bebeğin duygusal gereksinimlerini karşılaması nedeniyle ruhsal gelişimi için oldukça önemlidir. Bebeğin emzirme esnasındaki pozisyonu kendini en rahat hissettiği duruştur. Bu rahat duruş anne ve bebek arasındaki duygusal bağın artmasını sağlar. Doğumdan sonra 1-2 gün annenin sütü gelmese bile ek gıdaya kesinlikle başlanmamalı ve sık sık bebek emzirilmelidir. İlk 6 ay bebeğin anne sütüyle beslenmesinin fiziksel ve ruhsal gelişimi için çok önemli olduğu unutulmamalıdır." diye konuştu.

"DÜZENLİ EMZİRMEK ANNENİN KİLO VERMESİNİ DE KOLAYLAŞTIRIYOR"

Anne sütünün yenidoğan bebeğin sarılığını azaltmaya yardımcı olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Demirdöven, şu bilgileri verdi:

"Annenin ilk 4-5 günlük sütü olan ağız sütü (kolostrum)’ün bebeğe verilmesi çok önemlidir. Çünkü bu süt bebeğin ilk aşısı sayılmaktadır. Bebeğinizi doğumdan sonra kendinize gelir gelmez (30-60 dk içinde) emzirmeye başlamalısınız. Önceleri az miktarda gelen süt bebeğin emmesiyle birlikte artacaktır. Bebeğinizi her ağladığında ve istediğinde zaman sınırı koymadan emzirin. Yenidoğan bebekler genelde günde 8-10 öğün emmek isterler fakat giderek bu sayı azalır. Ayrıca emziren annelerin doğum sonrası kanamaları daha az olurken düzenli emzirmek fazla kiloların verilmesine de yardımcı olur. Doğumdan sonra emzirmeye başlayan annenin sık ve doğru emzirmesi, bol sütün gelmesini sağlar."

Annelerin en çok merak ettiği ek gıdaya ne zaman başlanmasına dair bilgiler de veren Demirdöven, şu ifadelere yer verdi:

"Bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü vermelisiniz. 6’ncı aydan sonra 2 yaşına kadar uygun ek gıdalar ile birlikte anne sütü vermeye devam edebilirsiniz. Bebeği ilk 6 ay anne sütü ile beslemek ne kadar önemliyse zamanında uygun ek gıdalara başlamak da bebeğinizin sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri