Anmak yetmez, anlamalıyız

Selçuk Üniversitesi Kişisel Gelişim Topluluğu tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Hz. Peygamber’i anmanın yeterli olmadığını, onu anlamak gerektiğini bildirdi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kişisel Gelişim Topluluğu, yaklaşan Kutlu Doğum Haftası öncesinde “Sevgi Peygamberi, Örnek İnsan Hz. Muhammed (SAV)” adlı bir konferans düzenledi. SÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Prof. Dr. Mehmet Emin Ay’ın Hz. Muhammed (SAV)’in hayatından kesitleri anlattığı programa, Anadolu Gençlik Derneği Konya Şube Başkanı Yusuf Güneş ve Üniversite Komisyon Başkanı İsmail Kurhan’ın yanı sıra çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan SÜ Kişisel Gelişim Topluluğu Başkanı Yunus Macit, amaçlarının alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (SAV)’i bir kez daha zihinlerde ve kalplerde yad etmek olduğunu söyledi.

HZ. MUHAMMED, SIRADAN BİR İNSAN DEĞİL
İnsanlara en güzel örneğin Hz. Peygamber olduğunu hayatından kesitler sunarak anlatan Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, “Taşlar arasında yakut neyse, insanlar arasında da Hz. Muhammed (SAV) odur. Allah, Peygamberleri hidayet rehberi olarak göndermiştir. Her peygamberin ayrı ayrı meziyeti vardır. Ama bu meziyetlerin hepsi Hz. Muhammed (SAV)’de toplanmıştır. O’nun farklı tarafı tüm yönleriyle en güzel insanlığa en güzel örnek olmasıdır. Bütün peygamberler aynı zamanda birer öğretmendir. Peygamberimiz insanlara ticareti, ticarette dikkat edilmesi gerekenleri, sosyal hayatta insanlara nasıl davranılacağını, aile yapısını koruyan değerleri, ailede uyulması gereken kuralları ve kısacası insanlığı öğretmiştir. Hz. Peygamber, her yönüyle meşru olarak bilinen, her şeyi ayan olan tek insandır” ifadelerini kullandı.
SADECE ANMAKLA KALMAMALI, ANLAMALIYIZ
Hz. Muhammed (SAV)’in açıldıkça kokusu etrafa daha çok yayılan bir güle benzeten Prof. Dr. Ay, “Peygamberimizi sadece anmakla kalmamalı, onu en iyi şekilde anlamaya çalışmalıyız. Çünkü Hz. Peygamber en güzel yol göstericidir. O’nu tanıdıkça sever, sevdikçe daha çok tanırız. Zaten naatlar da O’na olan sevgi ve aşkla ortaya çıkmıştır” dedi. Hz. Peygamber’in tüm dünya insanlığı için büyük bir insanlık örneği olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, “Sevgi ve şefkatin en güzel örneği ve öğreticisi olan Hz. Muhammed, kendisini taşlayanlara dahi merhamet etmeyi başarabilmiştir. Peygamberimiz, dağları aşacak güçte bir sevgiye sahiptir. O’nun ‘Habibullah’ ismi, diğer peygamberlerden ayrılan en önemli özellikleri arasında yer alır. Çünkü Habibullah, Allah’ın en çok sevdiği ve Allah’ı en çok seven anlamındadır” diye konuştu.
İNSANLARA AİLE HUKUKUNU ÖĞRETTİ
Hz. Peygamber’in hayırlı bir evlat, iyiliksever bir akraba, saygılı ve nezaketli bir eş, şefkatli bir baba, sevecen ve merhametli bir dede olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, “O, yaşadığı aile hayatıyla da insanlara asırlar öncesinden aile hukukunu öğretmiştir. ‘Sizin en hayırlınız ailesine karşı en iyi davrananınızdır’ hadis-i şerifi ile aile bireylerinin birbirilerine olan sevgi ve muhabbetlerinin aile yapısının korunmasına ne denli büyük etki edeceğini belirtmiştir. Bir diğer hadiste de ‘Bir Müslüman kadın 5 vakit namaz kılar, bir ay Ramazan orucunu tutar ve kocasına hürmet ederse kazanır’ buyurmuştur. Günümüzde ise aile kurmak oldukça zordur. Çünkü her şeyden önce aşk kelimesinin içi boşaltılmıştır. ‘Müminin ailesi bu dünyadaki cennetidir’ hadisini de unutmamak gerekir” diyerek sözlerini tamamladı.
Programın sonunda AGD Konya Şube Başkanı Yusuf Güneş ve Kişisel Gelişim Topluluğu Başkanı Yunus Macit, Prof. Dr. Mehmet Emin Ay’a çeşitli hediyeler takdim etti.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri