Ankara’da Tren Kazası Tatbikatı Nefesleri Kesti

Ankara İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 112 ekipleri ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Ankara’ de bir araya gelerek bir dizi tatbikat başlattı. Gönüllülerden oluşan UMKE ekiplerinin de katıldığı tatbikatlarda yaşananlar nefes keserek...

Ankara İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 112 ekipleri ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Ankara’ de bir araya gelerek bir dizi tatbikat başlattı. Gönüllülerden oluşan UMKE ekiplerinin de katıldığı tatbikatlarda yaşananlar nefes keserek gerçeği aratmadı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi’nin bahçesinde yapılan tatbikatta “Kayaş mevkiinde trenin raydan çıkması sonucu oluşan kazada çok sayıda yaralının hastaneye getirilmesi” konulu, ‘Çoklu Yaralanma’ kodlu filli tatbikat için özel bir senaryo hazırlandı. Senaryo gereği 80’i aşkın kazazedeye yapılacak anlık müdahalelerin canlı örneğinin yer alacağı tatbikatta ağır ve hafif yaralılar için özel makyajlar da kullanıldı. Tren kayması hariç tüm olaylar gerçeğe yakın icra edildi. Tatbikatta Ankara İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 112 ekipleri ile UMKE ekiplerin de lojistik destek verdi. Zaman kaybedilmeden müdahaleleri yapılan yaralılar kısa süre içerisinde hastanelere sevk edildi. Tatbikatta yer alan temizlik görevlileri yaptıkları yaralı rolleriyle, sinema sanatçılarını aratmadı. Müdahale ekibinde bulunan 100 kişilik kurtarma ekibi, tatbikatta ki çalışmalarıyla tam not aldı.

Kaza sırasında bir takım kimyasal maddelerin yaralıların üzerine bulaşması durumunda hastane dışında ayrı bir ekip ünitesinin olması dikkat çekti. Tatbikat sırasında yaralının durumuna ilişkin bilgi veren Dr. Enver İnce, Ellerinde ki cihazlar ile üzerindeki kimyasal maddenin ne olduğu tespit ettiklerini söyledi. İnce, "Olay içerisinde kimyasal madde taşındığı söylendi. Kimyasal maddeye bulaş olmuş Kimyasal maddenin ne olduğu belli değil. Elimizdeki cihazlar ile üzerindeki kimyasal maddenin ne olduğu tespit ediliyor. Kırmız alan içerisinde ise yani kırmızı kod aldığı zaman tehlikeli bazdadır ve bunun sonrasında hastaneye girmeden direk bu ünitenin içerisine alınır yıkanır, giysileri çıkarılır diğer normal giysileri giydirildikten sonra tekrar elimizdeki cihazlarla ölçüm yapılır arındırıldığından emin olunduktan sonra hastanenin acil servisine bu hastalar sokulur. Aksi takdirde hastane direk off olur yani girdiği an hastanenin bütün acilini kapatmak gerekir dışarıdan hiçbir zaman hasta alımına gidilemez." dedi. Daha sonra Dr. Enver İnce kimyasal bulaş tehlikesine karşı cihazı hastanın üzerinde denedi.

TATBİKATTA 100’DEN FAZLA KİŞİ YER ALDI

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Afet Koordinatörü Dr. Recep Akdur, tatbikatta 50 doktor, 50 hemşire ve 100’ü aşkın personelin Ankara Üniversitesi’nden katıldığını söyledi. Akdur, "Dolayısıyla çok büyük bir tatbikat bu Türkiye’de bu manadaki ilklerinden birisi. Ankara Üniversitesi hepinizin bildiği gibi üstün teknoloji ve uzmanlıkla donanımlı. Olağan zamanlarda zaten en iyi en öcü hizmeti veren kuruluşlardan birisi bu manada da afette de çok öncü. Sizlerin de gördüğü gibi afet anlamında hastanelerimiz her an hazır. Şu söylediğimiz 80 hasta döngüsünü sizlerin de gördüğü gibi en ufak bir aksama olmadan son derece yerinde yapıldı. Onun ötesinde bizim doğrudan görevimiz olmadığı halde geçici morg hizmeti de verildi. Bütün hastaların ve vefat eden hastaların kimlik belirlemesi ve adli işlemleri yapıldı. Ameliyat gerektiren hastalar derhal ameliyathaneye alındı. Bu neden biz çok mutluyuz. Umarız Ankara böyle bir felaket yaşamaz ama yaşadığı zaman halkımıza şunu söylüyoruz biz hazırız. Ölümlerin en aza indirilmesi yaralıların en kaliteli hizmeti alması açısından Ankara Üniversitesi her manada hazır çok teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri