Ankara’da Günde 24 Ton Tıbbi Atık Toplanıyor

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, Başkent’in 25 ilçesindeki devlet, askeri ve özel hastane ile özel poliklinik, medikal laboratuvar, hayvan hastanesi, veterinerlik hizmeti veren poliklinik, sağlık ocakları ve diyaliz...

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, Başkent’in 25 ilçesindeki devlet, askeri ve özel hastane ile özel poliklinik, medikal laboratuvar, hayvan hastanesi, veterinerlik hizmeti veren poliklinik, sağlık ocakları ve diyaliz merkezlerinden oluşan toplam 2 bin 557 kuruluştan günde ortalama 24 ton tıbbi atık topluyor.

Ankara’da tıbbi malzeme tüketen sağlık kuruluşları kırmızı poşetlerde topladıkları tıbbi atığı özel korunaklı depolarda saklıyor. Daha sonra eğitimli personel tarafından depolardan teslim alınan tıbbi atık, uygun donanımdaki araçlarla taşınarak, Sincan Çadırtepe Çöplüğü’nde sağlık kurallarına uygun biçimde imha ediliyor. Büyük hastanelerden her gün, bazen de günde 2 defa tıbbi atık alınırken, küçük sağlık kuruluşlarından ise kapasitesine göre haftada 1 veya 3 defa tıbbi atık toplanıyor.

Ankara’da tıbbi atık taşımasında işin niteliğine uygun dizayn edilen 13 araç hizmet veriyor. Özel eğitim alan görevli personelin koruyucu elbise, enfeksiyon tehlikesi ve kokuya karşı koruyucu maskenin yanısıra, kesici ve delici maddelere karşı dirençli eldiven ve çelik tabanlı ayakkabı ile çalışıyor.

Tıbbi atık sağlık kuruluşlarındaki depolama alanlarından, yazılı belge karşılığı teslim alınarak, imha yeri Sincan Çadırtepe depolama alanına taşınıyor. Metan gazı sızıntısını ve kokuyu önleyen polietilen membrank kaplı özel muhafazalı bir alanda 3 metrelik bir çukura gömülen tıbbi atıkların üzerleri kireç ile kaplanarak dezenfekte işlemi tamamlanıyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri