Ankara-kahire Gerginliği Türk-arap Forumu’nu Gölgeledi

Türkiye ve Arap Ligi ülkeleri arasında siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel ilişkileri çeşitli açılardan geliştirmek amacıyla her yıl düzenlenen Türk-Arap İşbirliği Forumu, hiçbir Arap ülkesinin bu yıl ev sahipliği yapmak konusunda teklifte bulunmaması s.

Türkiye ve Arap Ligi ülkeleri arasında siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel ilişkileri çeşitli açılardan geliştirmek amacıyla her yıl düzenlenen Türk-Arap İşbirliği Forumu, hiçbir Arap ülkesinin bu yıl ev sahipliği yapmak konusunda teklifte bulunmaması sebebiyle boşlukta kaldı.

Forumun beşincisi İstanbul’da geçen yıl düzenlendi. Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine konuşan bir Arap diplomat, Türkiye ile Mısır arasında son dönemde yaşanan krizin, forumun hala düzenlenmemiş olmasında etkisi olabileceğini söyledi. Mısır ile Türkiye arasındaki gerginlik nedeniyle iki ülke karşılıklı olarak Ankara ve Kahire'deki büyükelçileri "persona non grata” (istenmeyen adam) ilan etti.

Geçen yıl İstanbul’daki toplantıda, Sudan’ın bu yıl ev sahipliği yapmasına karar verilmişti. Fakat geçtiğimiz ay, Sudanlı yetkililer ülkedeki iç istikrarsızlık sebebiyle ev sahipliği yapamayacaklarını iletti. Bunun üzerine henüz hiçbir Arap ülkesi, bu yıl kendi başkentinde bu forumu düzenlemek konusunda niyet beyan etmedi.

“TÜRK DIŞ POLİTİKASINDAN RAHATSIZLAR”

İsmini açıklamak isteyen diplomat, “Bu yıl toplantının kasım ya da aralık ayında yapılması öngörülüyordu. Ama Sudan’ın açıklamasından sonra hiçbir ülke kendi başkentlerinde yapılması adına teklifte bulunmadı. Bu, Arap dünyasının, Türk dış politikasından rahatsız olduklarının en önemli işareti olarak okunabilir.” dedi.

Türk-Arap İşbirliği Forumu’nun dışişleri bakanları düzeyindeki ilk toplantısı 2008 yılında İstanbul’da, ikinci toplantısı 2009 yılında Şam’da, üçüncü toplantısı ise 2012 yıllında yine İstanbul’da düzenlendi. Dördüncü toplantı, 2011 yılında Rabat’ta yapıldı. Geçen yılki toplantıya yine İstanbul ev sahipliği yaptı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri