Ankara-eskişehir Hızlı Tren Hattında 4 Yılda 8 Milyon Yolcu Taşındı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü tarafından 2009 yılında hizmete açılan Ankara-Eskişehir Hızlı Tren hattında, açıldığı tarihten bugüne kadar 8 milyon 173 bin yolcu taşındı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü tarafından 2009 yılında hizmete açılan Ankara-Eskişehir Hızlı Tren hattında, açıldığı tarihten bugüne kadar 8 milyon 173 bin yolcu taşındı.

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi, mevcut hattan bağımsız 533 km uzunluğunda 250 km/saat hıza uygun, tamamı elektrikli ve sinyalli yeni çift hatlı hızlı demiryolu yapımı projesi. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Demiryolu Projesinin ilk etabı olan 245 kilometrelik Ankara-Eskişehir hattı 2009 yılında hizmete açıldı. Açıldığı tarihten bugüne kadar 8 milyon 173 bin yolcu taşındı. Ankara-İstanbul arası ise 3 saate inecek ve yolcu taşımacılığındaki demiryolu payı yüzde 10'dan yüzde 78'e çıkacak.

Hattın, Eskişehir-İnönü kesiminde alt ve üst yapı işleri tamamlandı. Test ve sertifikasyon işleri devam ediyor. Güzergahın altyapısı tamamlanma noktasına geldi. Bu kapsamda, 123 adet menfez, 40 altgeçit 13 üstgeçit, 13 bin metre uzunluğunda 28 adet köprü-viyadük ve 59 bin metre uzunluğunda 35 adet tünel inşa edildi. Üst yapı ve elektromekanik kısım yarı yarıya tamamlandı.

Bu kapsamda 387.500 metreküp balast 5450 mt alt balast ,132.932 metre tek hat panel serildi, 10 adet makas montajı tamamlandı, 101.000 metre kaynak yapıldı, 2.404 adet kataner direği dikildi, 125.507 metre kablo kanalı tamamlandı, 14 adet teknik bina tamamlandı. Hattın 56 kilometrelik Köseköy-Gebze kısmı İPA fonlarıyla yapılıyor. Gebze-Pendik arasını ise Marmaray kapsamında yapılıyor. Bu sonbaharda Ankara-Pendik arasında Yüksek Hızlı Treni çalıştırılacak.

29 TEMMUZ'DA SİNCAN TREN SEFERLERİ YENİDEN BAŞLIYOR

Ankara içinde doğu batı aksında ise Kayaş-Sincan arasında 36 kilometrelik mevcut demiryolu bulunuyor. Bu 36 km’lik mesafede yüksek hızlı trenler, yük trenleri, yolcu trenleri, banliyö trenleri çalışıyor.

Güzergahı bazı yerlerde 4 hatta bazı yerlerde 6 hatta çıkaracak, yüksek hızlı trenle banliyö hattını birbirinden ayıracak, metro sistemleriyle entegre, durakların ve işletmeciliğin metro standardında olduğu, hem doğu yüksek hızlı tren yolu olan Ankara-Sivas hem Ankara-İstanbul hızlı tren yoluyla entegre bir sistem için Eryaman'a yapılacak Batı Hızlı Tren Garı için ihaleye çıkıldı.

TCDD Ankara-Sincan arasında, bir kısmı iki hat olmak üzere, yeni bir hat yapıldı ve tamamladı. Bu arada Ankara-Sincan arasında 6 araç alt ve üst geçidi tamamlandı. Yol bu çalışmalar için kapatılmıştı. Şimdi bu çalışmalar tamamlandığı için 29 Temmuz günü trenler yeniden sefere çıkacak.

HIZLI TREN GARI YENİ İHALE KAPSAMINA ALINDI

Başkentray ihalesi yeniden yapılıp sonuçlandığı takdirde; inşaat esnasında işletmecilik yapılması planlanıyor. Sincan-Ankara arasına Eryaman bölgesine Ankara Batı Yüksek Hızlı Tren Garı yapımı, yeni ihale kapsamına alındı. İhale süreci tamamlanan Ankara Gar havzasına yapılacak gar; eskisiyle yeniyi, geçmişle geleceği buluşturan, modern bir mimari çizgide olacak. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak gar için 230 milyon dolar harcanacak. Söz konusu gar devletten tek kuruş çıkmadan yapılacak. Ankara YHT Garı, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-Sivas yüksek hızlı tren yollarının en etkin garı olacak. Bir toplama ve dağıtım merkezi özelliğine sahip olacak.

Konya'ya ise ikinci YHT Garı için de süreç başlatıldı. Uygulama projeleri tamamlandı. Yer için Konya Buğdaypazarı uygun görüldü.Hem kentsel dönüşüm alanı olması, hem Selçuk Üniversitesine yakınlığı, hem Konyalıların talebi yer seçimde etkili oldu. Yolcuların her türlü sosyal, kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak donanımlar mevcut yeni gar, köprü yapı özelliğine sahip. Yaklaşık 65-70 milyon TL maliyetli yeni Konya Gar için yapım ihale süreci başlatılacak.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri