Ankara 3. İdare Mahkemesi, Tunceli’deki Baraj Ve Hes’i İptal Etti

Ankara 3. İdare Mahkemesi, Munzur Nehri üzerinde yapımı planlanan Kaletepe Barajı ve HES projesini iptal etti. Tunceli Barosu’na bağlı avukatların 24 vatandaş adına açtığı davada, Ankara 3. İdare Mahkemesi Munzur Vadisi Milli Parkı'nda yapımı...

Ankara 3. İdare Mahkemesi, Munzur Nehri üzerinde yapımı planlanan Kaletepe Barajı ve HES projesini iptal etti.

Tunceli Barosu’na bağlı avukatların 24 vatandaş adına açtığı davada, Ankara 3. İdare Mahkemesi Munzur Vadisi Milli Parkı'nda yapımı planlanan Kaletepe Barajı ve HES projesi için ÇED sürecinin işletilmesi gerektiğine karar verdi. Mahkeme, ilgili idarenin Kaletepe Barajı ve HES için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) muafiyeti yönündeki savunmasını yerinde bulmadı. Mahkeme, "Bu durumda; 17.07.2008 günlü 26939 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin Geçici 3. maddesi hakkında, 07.02.1993 tarihinden önceki projeler için belirli bir süre öngörülmeksizin ÇED sürecinden muafiyet sağlanmasında çevrenin korunması ilkesi açısından hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verilmesi karsısında, söz konusu projelere devam edilebilmesi için ÇED raporunun alınması gerektiği ve dava konusu Kaletepe Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesi için ÇED raporu alınmadığı anlaşıldığından, davacılar tarafından yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemlerde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir." şeklinde kararını açıkladı.

Karar üzerine Tunceli Barosu’nda basın toplantısı düzenleyen davanın avukatlarından Özgür Ulaş Kaplan, kararın son derece sevindirici olduğunu söyledi.

Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul, ildeki siyasi parti ve sivil toplum örgütü ve baroya bağlı avukatların katıldığı toplantıda konuşan Özgür Ulaş Kaplan, "Tunceli merkezden Ovacık ilçesine kadar Munzur Vadisi Milli Parkı içinde 4 baraj projesi bulunuyor. Dördüyle ilgili iptal davaları açtık. Açmış olduğumuz davalarda Kaletepe dışındakiler iptal edilmişti. Son olarak bu barajla ilgili iptal kararı alındı. Bu karar çok olumlu." dedi.

İptal kararına rağmen hükümetin projeleri hayata geçirmek konusunda ısrar edebileceğini ifade eden Avukat Kaplan, "Hükümet yeni projelerle ÇED sürecini başlatıp ÇED raporu alarak ihale ve sözleşmeler yapabilir. Ancak Munzur Vadisi gibi bir milli parkın, böyle eşsiz endemik bitki türlerinin bulunduğu bir alanın çevre tahribatı yapılmadan bu projelerin hayata geçmesi mümkün değildir. Bu anlamda ÇED raporu alabilmeleri mümkün değildir." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri