Angela Merkel: Hukukun Gücünün Başarısını Göstermeliyiz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, terör örgütü IŞİD’le mücadelede uluslararası devletler topluluğunun sıkı işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini söyledi. Fransa’da düzenlenen Asya-Avrupa Zirvesi (ASEM) ve gelecek hafta Brüksel’de...

Almanya Başbakanı Angela Merkel, terör örgütü IŞİD’le mücadelede uluslararası devletler topluluğunun sıkı işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini söyledi. Fransa’da düzenlenen Asya-Avrupa Zirvesi (ASEM) ve gelecek hafta Brüksel’de yapılacak AB Konseyi toplantısı öncesi Federal Meclis’te hükümet açıklamasında bulunan Merkel, IŞİD terörüne de değindi.

Merkel, “IŞİD örgütü tüm dünyayı tehdit ediyor. Bu örgüte karşı uluslararası alanda sıkı işbirliği yapmalıyız. Örneğin Asya’yla da birlikte hareket ederek terör savaşçılarının savaş bölgelerine gitmeleri engellenebilir ve kıtalar arasındaki hareketlilikleri de denetim altına alınabilinir. Ayrıca bizim toplumlarımızın içinde oluşan radikalleşmeleri de birlikte önleyebiliriz.” dedi.

Terör örgütü IŞİD’in yanısıra Ukrayna’da yaşanan krizin de tüm dünyayı olumsuz etkilediğinin altını çizen Merkel, “Hukukun gücünün başarısını göstermek için uluslararası devletler topluluğu birlikte ve kararlı olmalıdır.” dedi.

Hukuk vurgusu büyük alkış alan Merkel sözlerini şöyle sürdürdü: “Ukrayna’daki istikrarsızlık herkesi olumsuz etkiledi. Uluslararası devletler topluluğu bu konuda birlikte hareket etmeli ve kararlı olmalıdır. İçinde bulunulan durum alışılmışın dışında ve zordur. (Rusya ile imzalanan) ateşkes anlaşmasından itibaren üç yüz kişi hayatını kaybetti, hala Rus silahları geri çekilmedi. Ukrayna’ya müdahale uluslararası hukuk ihlalidir. Bunun neticesi yaptırımsız kalamaz. Yaptırımlar önemlidir. Yine de Rusya’yla diyalogların devam ettirilmesini istiyoruz. Ancak hukukun gücünün başarısını göstermek için uluslararası devletler topluluğu birlikte ve kararlı olmalıdır. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ihlaline göz yumamayız.”

IŞİD, Ebola salgını ile mücadele ve Ukrayna politikalarında Avrupa’nın ortak hareket etmesinin zaruri olduğunu kaydeden Başbakan Merkel, “Sadece içte bir ve güçlü olan bir Avrupa kendi değerlerini dünyada savunabilir. Değerlerimizi yeni bir güç haline getirmeliyiz. AB olarak bunu gelecek yıllarda sağlamalıyız. AB, tüm kaynaklarını tam olarak bu alana aktarmalıdır.” dedi.

Fransa tarafından dile getirilen ‘AB, genç işsizlerin yoğunlukta olduğu ülkelere 20 milyar Euro kaynak aktarsın’ şeklindeki talebe karşı çıkan Merkel, “Bugüne kadar onaylanan 6 milyar Euro’nun çok az bir kısmı kullanıldı.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri