Android telefonunuzda pil tasarrufu için ipuçları

Hazırladığımız yöntemlerle Andorid telefonunuzda pil gücünde önemli gelişme kaydedebilirsiniz.

Mobil dünyasında yaşananlar inanılmaz bir gelişim gösteriyor. Dört çekirdekli işlemciler, 2GB RAM, konsol kalitesinde görüntü sunan grafik birimleri, Full HD çözünürlüklü ekranlar ve daha birçok gelişim mobil telefonları hayatımızın önemli bir unsuru haline getirdi.

Bu derece sağlanan gelişmenin yanında maalesef pil gücünde sağlanan gelişmeler halen istenilen seviyede değil. Elimizdeki telefonlar hangi teknik özelliklere sahip olursa olsun nihayetinde bir telefon ve öncelikli amaç görüşme üzerinedir. Son dönemde Motorola Razr Maxx, Galaxy Note II ve Ascend Mate modellerinde kullanılan piller bir nebze olsun pil sorununu çözüme kavuştururken, yoğun kullanımda bir günlük deneyim sunuyor.

Aşağıda hazırladığımız yazıda Android telefonunuzda pil süresini arttırmanın yöntemlerini anlatacağız.
1- Telefonunuzda neyin pil tükettiğini araştırın

Android telefonlarımızda pili neyin ne kadar tükettiğini görebileceğimiz bir menü var aslında. Bu menüye Ayarlar -> Telefon Hakkında -> Pil Kullanımı sıralaması ile ulaşabilirsiniz.

Bu sayede pili en çok neyin tükettiğini görebilir ve bu yönde tedbirler alabilirsiniz.

2- Güç Denetimi Widget’i ile kullanmadığınız özellikleri mutlaka kapatın

Android telefonunuzun widget’leri arasında güç denetimini kısa yoldan sağlayan widget’ı ana ekrana getirerek burada Wi-Fi, Bluetooth, ekran parlaklığı, GPS, Senkronizasyon uygulamaları gerektiğinde açabilirsiniz.

 

3- Ekran parlaklığını  mutlaka telefonu rahatça kullanabildiğiniz en düşük parlaklıkta tutmalısınız.

Ayarlar -> Ekran -> Parlaklık menüsü ile ulaşabileceğiniz bu ayar menüsünden ekran parlaklık ayarını yapabilirsiniz. Önerilen ayar ise otomatik parlaklık.

4- Kullanmadığınız uygulamaları telefonunuzdan kaldırın

Android telefonunuzda daha önce indirdiğiniz ve artık işinize yaramayan uygulamaları telefonunuzdan kaldırın. Ayarlar -> Uygulamalar -> Uygulamaları Yönet menüsü ile kullanmadığınız uygulamaları silebilirsiniz.

5- Animasyonlu Duvar Kağıtları ve Widget’lara dikkat !

Yüklediğiniz animasyon içeren duvar kağıtları sürekli işlemci ve hafızada işlem yaptığından pil tüketimine neden olur. Ana Ekran uygulamaları (Widget) ise sürekli arka planda veri trafiği yarattığından hem ücretlenmenize (eğer veri paketiniz yok ise) hem de pil tüketimine neden olur. Bu nedenle kullanmadığınız ana ekran uygulamalarını mutlaka silin. Bu işlemi Ana Ekran Uygulamasının üzerinde iken haraket ettirip ekranda çıkan çöp kutusuna sürükleyerek  yapabilirsiniz.

6- Mobil İnternet Kullanmadığınızda mutlaka kapatın

Yukarıdaki ayarlardan da görebileceğiniz gibi

  • Eğer mobil internet kullanımı yapmıyorsanız mutlaka Mobil Veri’yi kapatın.
  • Mobil Veri herzaman etkin olursa telefonunuz arka planda veri transferi yapar.
  • Telefonunuz 3G’de daha fazla pil tüketir, veri transferi yapmadığınız zamanlarda telefonunuzu 2G şebekesinde kullanın.

Ayarlar -> Kablosuz Özelliği ve Ağlar -> Mobil Ağlar menüsünden tüm bu seçenekleri değiştirebilirsiniz.

8. Üçüncü Bir Güç Yardımcısı Programı Kullanın

Android sistemi güç kullanımını yönetmek için üçüncü parti uygulamalar vardır. JuiceDefender en iyi örneklerinden biridir ve Play Store’da ücretsiz bir sürümü var.

Android bazı uygulamaları bir sonraki açılışında hızlı olması için arka planda hazırda tutuyor. Bu da işlemci gücüne ve güç tüketimine neden oluyor.

Bu sorunu çözmek için yardımcı programlar mevcut. Fakat bazı programlar telefonun rootluolmasını istiyor. Başlangıçta istediğiniz programların açılışı sizler belirleyebilir ve kapanmayan ugulamaları otomatik olarak sonlandıran programlar tercih edebilirsiniz.

 

 

9. Gece İşlemci Hızını Düşürün

Gece uyurken telefonunuzu kapatmak istemiyorsanız işlemci hızını düşürerek pil ömründen tasarruf yapabilirsiniz. Gece işlemci hızını düşürmek ağır uygulamalar çalıştırmadığınız sürece telefona herhangi bir zarar vermez. Bu tarz uygulamalarda root istemektedir.

Anlattığım bu 8 yöntem pil ömrünü yazılımsal olarak  gözle görülür bir fark yaratmaktadır. Telefonlarını yeni alanlar ilk günlerde hevesle yoğun kullandıklarından dolayı şarj 1 günde bitebilir bu normal bir durum. Zamanla telefonu kullanım süreniz ilk göne nazaran azaldığında şarj süresini artacaktır.

10. mAh Değeri Yüksek Batarya Kullanmak

Telefonun marka ve modeline göre standart Li-on pilleri değerleri farklı olabiliyor. Örnekk olarak Galaxy S III modelinde 2100mAh kapasiteli pil kullanılmakta. Bu bataryalara ek olarak piyasada 3000mAh seviyelerinde bataryalar bulunmaktadır.

Bunların haricinde aynı standart mAh değerinde ikinci bir batarya yanınızda bulundurabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri