Anayasa Uzlaşma Komisyonu Devletin Şeklinde Anlaştı (2)

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun bugünkü toplantısında, ‘Türkiye devleti bir cumhuriyettir’ şeklindeki birinci madde de mutabakat sağlandı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun bugünkü toplantısında, ‘Türkiye devleti bir cumhuriyettir’ şeklindeki birinci madde de mutabakat sağlandı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, Anayasa’nın ilk dört maddesi üzerinde geçen hafta başlayan müzakereler bugün de devam etti. Toplantının öğleden sonraki oturumunda madde müzakerelerine geçildi. Komisyonda, devletin şekli başlıklı madde, ‘Türkiye devleti bir cumhuriyettir’ şeklinde kabul edildi.

Toplantı sonrasında bazı basın mensupları gazetecilere açıklamalarda bulundu. BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, bir gün boyunca ikinci maddeyi görüştüklerini belirterek, "CHP ve MHP 82 Anayasası'ndaki düzenleme nasılsa onun korunması gerektiğini, bu konuda bir değişikliğe ihtiyaç olmadığı tespitinde bulundular. Bunların değiştirilemeyeceğini, böyle bir yetkimiz olmadığını dile getirdiler." dedi. İlk kez halkın kendi anayasasını yapmaya çalıştığını kaydeden Bengi, "Ama o eski eğilim, biz yaptık olduk diyen kesimin buna karşı çıktığını, askeri anayasaların devamından yana olduğunu görüyoruz." ifadesini kullandı.

İlk dört maddenin değiştirilmesi konusunda bir ilerleme sağlayamadıklarını aktaran Bengi, "Yarın üçüncü madde üzerinden devam edeceğiz." dedi. İkinci maddenin kırmızı olarak korunduğunu söyledi. Mevcut anayasanın daha önce bir çok kez değiştirildiğini hatırlatan Yıldız, "Biz mevcut anayasaya yama yasa diyoruz. Ona yeni büyükçe bir yama yapmanın hiçbir anlamı yok… Yamalardan yana değiliz, yeni anayasadan yanayız." diye konuştu.

CHP’Lİ BATUM: HER ŞEY YALANLAR ÜZERİNE KURGULANIYOR

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, bir çok ülkede değişmezlik yasağı bulunduğunu belirtti. Batum, "AK Parti 'değişmezlik yasağını beş general 82’de getirdi.' dedi. Bu da doğru değil. Çünkü değişmezlik yasağı 1924 anayasasından beri olan bir şey.” ifadesini kullandı. Toplantı sonunda bir de tartışma yaşandığını dile getiren Batum, "Bundan 10 senedir Türkiye çok çektiğini düşünüyorum. Bilimsel gerçekler üzerinden hiçbir şey tartışmıyoruz. Her şey maalesef birileri tarafından yalanlar üzerine kurgulanıyor." dedi.

CHP’Lİ KART: BU MADDELER TASLAK ŞEKİLLENDİKTEN SONRA KRİTİK MADDELER İLE GÖRÜŞÜLMELİ

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 10 gündür süren tartışmalarda ağırlıklı olarak cumhuriyet, cumhuriyetin nitelikleri ve kuruluş felsefesi üzerinden tartışmalar yaşandığını aktardı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ortak bir vatanda ortak bir devlette mutabık kalındığı düşüncesinde olduklarını belirten Kart, “Bu mutabakatın halen Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarında hakim olduğu kanısındayız. Bunu Türkiye’nin geleceği adına önemli bir kazanım olarak görüyoruz… Cumhuriyeti kuranlar bir birliktelik içinde cumhuriyeti kurdular ve eşitlik temelinde kurdular. Bu anayasa çalışmalarında bizim önem verdiğimiz ikinci temel olgu budur. Eşitlik temelinde yurttaş algısını ve olgusunu yaratmak. CHP olarak bunu anlatıyoruz.” şeklinde konuştu. Kart bir soru üzerine ikinci, üçüncü ve dördüncü maddelerin aralarındaki illiyet bağı nedeniyle birlikte konuşulduğunu söyleyerek, “Madde metinlerinde bir mutabakatın olmadığını ifade etmek istiyorum.” dedi. Kart, bu madde müzakerelerinin; vatandaşlık ve ana dil gibi diğer kritik maddeler ile birlikte, taslağın tümü şekillendikten sonra görüşülmesinin daha uygun bir yöntem olacağını aktardı.

AK PARTİLİ İYİMAYA: RUHUNA BAKILDIĞINDA İKİNCİ MADDEDE UZLAŞMA VAR

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, bugüne kadar en az 30 kez yapılan usul tartışmalarının yeniden tekrarlandığını belirterek, “Güzel müzakere fırsatı zaman karadeliğine aktı… Anayasanın ikinci maddesindeki müzakerenin ruhuna- özüne bakıldığında bu madde de uzlaşma vardır diyorum veya anayasa literatürü bakımından şöyle bir örnek oluşturduk. Bir maddede uzlaşılmış olup da neden ortak metin oluşturulamadığı konusunun cevabını komisyon üretti.” diye konuştu. İyimaya, toplantıda Başbakan Erdoğan’a yönelik bir sataşma olduğunu, verilen etkin cevabın da tutanaklara geçtiğini söyledi.

MHP’Lİ BAL: FEDERASYON TARTIŞMASI YAŞANMADI

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, müzakerelerde anayasının birinci maddesi üzerinde tam bir mutabakat sağlandığını kaydetti.İkinci madde üzerinde siyasi partilerin birbirinden ayrışan görüşleri bulunduğunu belirten Bal, bir federasyon tartışması yaşanmadığını da sözlerine ekledi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri