Anayasa birlikte yapılmalı

Seçim sonuçlarının umut verici olduğunu söyleyen akademisyenler ve STK başkanları, Türkiye için kaçınılmaz olan yeni Anayasanın uzlaşma içinde yapılması gerektiğini belirtti

Gerçekleştirilen 12 Haziran Genel Seçimi sonucunda, resmi olmayan sonuçlara göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yüzde 49.85, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yüzde 25.94 ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise yüzde 13 oranında oy aldı. Meclis’e AKP 326, CHP 135, MHP 53 milletvekili gönderirken 36 tane de bağımsız milletvekili girdi. AKP Türkiye’de bir ilk gerçekleştirerek tek başına 3. defa iktidara geldi.

Seçim sonuçları hakkında değerlendirmede bulunan akademisyenler, sivil toplum kuruluşu başkanları seçimin umut verici olduğunu söyledi. Türkiye’nin yeniden şekillendirecek olan yeni Anayasa’nın uzlaşmacı bir ortamda yapılması gerektiğini belirten alanında uzman kişiler, yeni parlamentonun çatışma ortamı yerine ortak hareket eden bir yapıda olmasını beklediklerini söyledi. Toplumun istikrar istediği için AKP’ye yüzde 50’ye varan oranda destek verdiğini aktaran Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, “AKP’nin bu oranlarda oy alması bekleniyordu. Toplum artık yapay ve illegal yapılanmaları istemiyor. AKP yargı ve askeriye içinde yer alan yapılanmaların üstüne gittiği için halk bu partiye destek verdi. İnsanların ekonomik sorunları bulunuyor bu konuda da şikayetçiler. Ancak insanlar rahat ve kendilerini tehdit etmeyen bir ülkede yaşamak için ekonomik sorunlara karşın oylarını AKP’ye verdiler. Ayrıca seçmen her alanın ortasında bulunan her hangi bir tarafı olmayan AKP’yi seviyorlar. AKP ne İslamcı geçiniyor ne laik ne de milliyetçi bu uç alanların ortasında bulunuyor” dedi.

‘AKP ÜSTÜNE DÜŞEN SORUMLULUKLARI YERİNE GETİRMELİDİR’

Türkiye’de ilk defa bir partinin üst üste 3. defa iktidara geldiğini söyleyen Prof. Dr. Aydın, “AKP’nin 3. defa iktidara gelmesi kendine bir takım önemli sorumluluklar yüklemektedir. Bu sorumluklardan birincisi, yapılması artık kaçınılmaz olan yeni Anayasa’dır. Halk AKP’ye Anayasa yapması için çok büyük oranda destek vermiştir. AKP bu Anayasa’yı tek başına yeterli milletvekili olmadığı için yapamaz. Ancak AKP ‘yeterli milletvekilim yok yeni Anayasa yapamam’ derse kaybeder. AKP Meclis’teki diğer partilerle uzlaşma yoluna giderek Anayasa’yı yapmalıdır. AKP’nin diğer önemli sorumluluğu ülke insanının hepsini kucaklayan bir siyaset ve yönetim şekli yapmalıdır. Ayrıca ekonomik alanda da iyileştirmeye gitmelidir. Asgari ücret ve emekli maaşları konusunda bir düzeltme yapacağı konusunda bir söylenti bulunuyor. Başbakanın tek adam imajına girmeden ülkenin kazancı için bu sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor” diye konuştu. Parlamentonun iyi çalışması için bağımsız olarak Meclis’e giren BDP milletvekillerinin siyaset yapma isteklerinin olması gerektiğini de belirten Prof. Dr. Mustafa Aydın, “BDP’nin bu zamana kadar siyaset yapma isteği bulunmuyordu, umarım bu seçimden sonra siyaset yapma istekleri olur” ifadelerini kullandı.

‘YENİ MECLİS ORTAK ÇALIŞMAK ZORUNDA’

Seçime katılımın yüzde 90’larda olduğunu anımsatan Memur-Sen İl Temsilcisi Latif Selvi ise, seçim sonuçlarına tüm parti ve insanların saygı göstermesi gerektiğini söyledi. Seçmenin Türkiye için yapılmasını istediği yeni Anayasa’nın şekillenmesi için partilere desteklerini en üst düzeyde verdiklerini de dile getiren Latif Selvi, sözlerini şöyle tamamladı: “AKP oy oranını artırdı, CHP milletvekili sayısını artırdı ve MHP baraj sorunu bulunmadığını göstererek seçmenin destekçisi olarak Meclis’e girdi. Halk bu üç partinin ve bağımsız olarak giren milletvekillerinin yapılacak olan Anayasa’da bulunmalarını istedi. Seçmen ülke yönetiminde tek partiye sonsuz yetki vermedi. Bu güzel bir durum, partilerin bir şeyler yapmak için uzlaşmaları gerekiyor. Bu partilerin uzlaşma için yapılacak olan Anayasa’ya destek olmaları gerekir. Bu parlamentoda partilerin çatışma ortamına çok gireceklerini düşünmüyorum. Ülkemizin yararı için yeni Meclis’in ortak çalışması gerekir. Sivil toplum kuruluşları olarak bunu bekliyoruz.”

MUSTAFA AKÇA

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri