Anavatanı Hindistan Olan Guavayı Silifke'de Üretti, Talebe Yetişemiyor

Mersin'in Silifke ilçesinde, anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan guava meyvesini üretmeye başlayan ziraat mühendisi Mustafa Levent, kilogramını 5 liradan sattığı meyveye olan talepten memnun olduğunu söyledi. Ürünün kazancından...

Mersin'in Silifke ilçesinde, anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan guava meyvesini üretmeye başlayan ziraat mühendisi Mustafa Levent, kilogramını 5 liradan sattığı meyveye olan talepten memnun olduğunu söyledi. Ürünün kazancından son derece memnun olduğunu belirten Levent, meyvenin limona rakip olacağını öne sürdü.

    Mustafa Levent, önceki yıllarda limonun istedikleri fiyattan satılmaması ve sürekli zarar etmesi nedeniyle alternatif bir ürün arayışına girdi. Deneme amaçlı olarak 5 yıl önce bir kaç adet guava meyvesi diken Levent, meyvesinin tadını beğenince deneme amacıyla üretime başlama kararı aldı.

    Sürekli olarak 'Limon para edecek mi? endişesi yaşamaktan artık kurtulduğunu söyleyen Levent, geçen yıl 250 kilogram meyve aldığı 3 yıllık ağaçlarından bu yıl 1 ton ürün almayı hedeflediğini dile getirdi.

    Sadece para kazanmak amacıyla değil insanlık için yararlı bir ürün yetiştirdiği için büyük bir has duyduğunu ifade eden Levent, "Eylül ayının ilk haftasında başlayan hasat dönemi Ekim sonuna kadar sürecek. Geçen yıl 250 kilogram meyve almıştım, bu yıl 1 ton ürün alabileceğim. Bu meyvenin sabit bir pazarı oluşmadı. Fakat tadına bakanlar mutlaka devamını istiyor. Kilosunu 5 TL gibi sembolik bir rakamla satıyorum ki herkes tadına bakabilme imkanı bulsun. Yurt dışına ve yurt içine kargo yolu ile sipariş gönderiyorum." dedi.

    Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, likopen oranı yüksek olan meyvenin kanser türlerine karşı koruyucu olduğu gibi birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti.

    Guavanın taze olarak tüketildiğini, ayrıca reçel, tatlı ve turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini kaydetti.

    Guavanın sağlık açısından çok yüksek oranda içinde likopen barındırdığını belirten Mustafa Levent, "Guavada likopen çok fazla ve doğal. Ülkemizde kanser hastalarına bir nebze yardımcı olacağına eminim. Ayrıca Filistin Büyükelçiliği çalışanları guava siparişi verdi. Bir de kozmetik firması ile görüştüm. Bayanlar için sıkılaştırıcı krem yapacaklarmış." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri