Uzun yıllar kullanılan analog filmli fotoğraf makinelerinin yerini dijital makineler aldı. Dijital makineler özellikle kolay kullanımı ve masrafsız olmasından dolayı tercih ediliyor. Uzun yıllar fotoğraf sanatçılarının, foto muhabirlerinin, gazetecilerin meslek hayatlarında kullandığı ve vatandaşların ise hatıra fotoğrafları çekmek için kullandığı analog makinaların yerine artık dijital makinalar geldi. Mağazalarda artık analog makine bulmak ise neredeyse imkansız. Analog fotoğraf makineler ise ancak işin ustalarında bulmak mümkün. Canon, Nikon gibi büyük şirketler ise artık analog makine üretimi yapmıyor.
SADECE MERAKLILARI KULLANIYOR
Gelişen teknolojiyle birlikte fotoğraf sanatında hakim olan dijital makine kullanımındaki artış devam ederken, filmli makine satışları da sürüyor. Özellikle gençler, dijital makinelerinin yanına ekstra aldıkları analog makinelerle filmli çekime devam ediyor. Geçmişte fotoğrafçılar için her karenin ayrı bir değer taşıdığını vurgulayan Konya'nın meşhur fotoğrafçılarından Yılmaz Oğul, “Dijital, geçmişin büyüsünü bozdu. Herkes resim yapabilir. Ben de yapıyorum. Ancak herkes Osman Hamdi Bey olamaz. Fotoğraf sanatı da böyle. Herkes iyi bir makineye sahip olabilir. Ancak bu onun en iyi fotoğrafçı olacağı anlamına gelmez. Herkes fotoğraf çekmeyi bildiğini söyler ancak bu iş o kadar kolay değil. Bu yeni modaların da fotoğraf için düşünüldüğünün göstergesi olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
ANALOGLA PARA KAZANILMIYOR
Ekonomik olarak bakıldığında dijital makinelerin daha karlı olduğunu vurgulayan Konya'nın en köklü fotoğrafçılarından Yılmaz Oğul ise artık analog makinelerle para kazanmanın zorluğuna değindi. Oğul, filmli makinelerle fotoğraf çıkarmanın zorluğunu şöyle anlattı: “Analog makinenin pratikliği yok. Analogda fotoğraf çekilecek, basılacak, banyo yaptırılacak ve anca görülecek. Ancak
dijitalde böyle bir durum söz konusu değil. Çektiğin an bakabiliyorsun fotoğrafa. Artık kimse bu kadar zaman harcamak istemiyor. Böyle olunca dijital daha makbul oluyor. Analog makine artık günümüzde sadece hobi olarak kullanılıyor. Boş zamanı vardır kişinin, maddi durumu da iyidir analog makine ile zamanını değerlendirir. Kendine heyecan çıkartır. Acaba filmden nasıl bir fotoğraf çıkar diye kendine heyecan oluşturur. Filmli makinenin dijitale göre sonuçları da çok iyidir.” Usta fotoğrafçı Oğul, dijital makinelerin pratik ve ekonomik olmasına rağmen filmli makinelerin kalitesini yakalayamadığına da vurgu yaptı. "Bana göre, alan derinliği, renk dolgunluğu gibi her açıdan filmli makine daha iyi" diyen Oğul, şunları söyledi: "Elbette dijital makinelerin de artı yönleri var. Dijital makinelerin kolaylığı var. Her yönüyle pratikler. Fotoğrafı müşteriye yetiştirmek konusunda, çekim teknikleri konusunda dijital makineler, analog makinelere göre daha pratik diyebiliriz. Dijital makinelerde çektiklerinizi hemen görebiliyorsunuz. Filmli makinelerde göremiyorsunuz. Aynı kareden ışığını, diyaframını ayarlamak için 2 kare çekmen gerekebiliyor. Böyle durumlarda dijital makineler çok iş görüyor. Mesela fotoğrafı çekiyorsun, flu mu çıktı, ışık yanlış mı vurdu, yoksa gözler kapalı mı çıktı bilemiyoruz filmli de. Analog makineler teknolojiye yenildi diyebiliriz.”
TEKNOLOJİ BİR DEVRİ BİTİRDİ
Konya'da da bu işi yıllardır yapan usta isimlerden bir tanesi de Foto Akgün'ün sahibi Mehmet Akgün. Fotoğraf makinesi meraklıların uğrak mekanının sahibi Akgün de dijital makinelerin analog makinelerin kalitesine erişemediğini söylese de daha pratik ve daha masrafsız olmalarından dolayı dijital makineleri tercih etmek zorunda kaldıklarını belirtti. Analog makinelerin yaygın olduğu dönemlerde yaşanan hareketlilik artık görülmüyor. Teknolojinin uğraşlarını ellerinden aldığını düşünen ustalar, analog makinelerin bir köşeye atılacağını hiç akıllarına getirmediklerini söyledi. Yaklaşık 25 yıldır fotoğraf makinesi satmak ve tamir etmekle uğraşan Mehmet Akgün de, bu durumdan muzdarip. Filmli makine soranların sayısının yok denecek kadar az olduğunu kaydeden Akgün, "Bazen eskiye olan özleminden dolayı filmli makine soran oluyor. Fakat bu kişiler parmakla sayılacak kadar az” şeklinde konuşarak analog makinelere olan ilginin düştüğünü anlattı.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN